A távolugrás az idei Világbajnokságon

A pekingi versenyek elemzése és összehasonlítása az előző VB-k versenyeivel

A mellékletben olvasható a 2015. évi Atlétikai VB férfi és női távolugró versenyszámának,  dr.Vágó Béla és Szalma László által készített részletes szakmai elemzése. A számos információt tartalmazó értékelésből néhány kiragadott sor az alábbiakban olvasható:

...A férfiak tizenkettes döntőjében öt európai ország (GBR, RUS/2x, FRA, CZE), három ázsiai (CHN/3x), két észak-amerikai (USA/2x), egy közép-amerikai (BER) és egy ausztrál (AUS) képviselhette magát a selejtezők után. A nyolcas döntőbe négy európai, három ázsiai és egy ausztrál versenyző került be és kapott további három lehetőséget.

A győztes Greg Rutherford-nak (GBR) két ugrás elég volt a bajnoki cím eléréséhez/841 cm (már a 8,29 m-is elég lett volna). A bajnok 17 cm-rel előzte a második- és 23 cm-rel a harmadik helyezettet. A nyolcadikként végzett orosz versenyzőhöz képest pedig jelentősen, 44 cm-el nagyobbat ugrott.

A nők versenyében a hatodik sorozatig 7 méter alatt maradt Tianna Bartoletta „megtáltosodott” és utolsóra 19 cm-rel nagyobbat ugrott az addigi 695 cm-nél és megnyerte a versenyt /714 cm. Ezzel a teljesítménnyel az Egyesült Államok-beli  atlétanő tíz évvel első világbajnoki címe után (2005 Helsinki)  újra aranyérmes lett. Ezt a fantasztikus duplázást Heike Dreschler  korábban már megcsinálta, mikor 1983-as, már „fakuló” világbajnoki aranyát 1993-as első helyezésével újra kifényesítette.

A tizenkettes döntőbe hatalmas európai fölény volt, a hölgyek kilenc fővel képviselték kontinenst. Észak-Amerikából két USA és egy CAN versenyző jutott be. A nyolcas döntőbe mindhárom amerikai versenyző bekerült és négy európai esett ki. A győztes 7 cm-rel előzte meg a második, 13 cm-rel a harmadik helyezettet, és jelentősen nagyobbat ugrott a nyolcadik helyezetnél. (47 cm)…

Csatolt dokumentumok: 
Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.