Bajnokság az idei korcsoportos világversenyek tükrében

Leveleki Bence obfedett ifjúsági/ ml
Az elmúlt hétvégi Ifjúsági és Junior Fedett OB-ról/ Lengyák György up.referens írása

Ifjúsági (U18/1999-2000) korcsoport : A kiemelkedő ifjúsági atléták célversenye 2016-ban a Tbilisziben megrendezésre kerülő I. Ifjúsági Európa Bajnokság. Tavaly ugyanennek a korosztálynak itt került megrendezésre az EYOF. Ennek tükrében mérlegelve a fedett pályás bajnokságukat született néhány jó eredmény.

A fiúk 60 m-én Pisch Milán sokat erősödött, a 7 mp-es eredményére várjuk a 100 m-es szabad téri teljesítést. Eszes Dániel 200 m-en fél másodperccel megelőzi a többieket, ha így fejlődik tovább, lehet ebből nyáron 21,80 mp - ráadásul a rövid gáton is biztató az eredménye. Az EYOF 7. helyezett Jagodics Dennis fedett eredménye szép fejlődést mutat, ugyan most meghúzódott 200 m-en, de remélem nem komoly, és ha jobban odafigyel a nyújtás-lazításra, elérheti a célt. 800 m-en nagy küzdelem folyt a bajnoki címért, de ott még sokat kell a két fiúnak fejlődni az 1:53-ig. Hosszabb középtávon két bajnokságot is nyert Szemerei Levente, de még ő sincs közel az elvárt tudásszinthez.

Rövid gáton Bak Bálint nagyon szépen fejlődik, így várhatólag ő visszatérhet a grúz fővárosba, hiszen az EYOF-on is ő képviselte hazánkat 110 m gáton. A már említett Eszes Dániel és Tano Leonardo is jól futott, ők is versenyben lesznek az Ifi EB indulásért.

Magasugrásban minden remény megvan arra, hogy Pázmándi Dominik eléri a célt, hiszen már az elvárt tudásszint fölé jutott télen. Most elég volt a győzelemhez az 1,97 m is, de a télen ugrott 2,05 m-t is. Horváth Koppány is szépen fejlődött (1,97m), de többen is léptek előre a fedett szezon során.

Rúdugrásban Simonváros Csanád tavaly 4,50 m-et ugrott, most is voltak ezen a magasságon bíztató kísérletei a fedett szezonban. Mivel télen kevesebb ugróedzésre volt lehetősége, remélem, nyáron rá tud tenni legalább 15 cm-et a tavalyi eredményére.

Fiú távolugrásban nagy csata volt Salamon András és Leveleki Bence között, mindkét fiú képes lehet a 7,15 m-re. Bence hármasugrásban – utolsó kísérletével - már fölé is kerülni az EB-re kiírt elvárt tudásszintnek.

Sajnos a 2000-ben született fiatal súlylökőink messze vannak még a18,20 m-től, de például Kovács László a jövő egyik reménysége. A diszkoszvető EYOF aranyérmes Aranyi Ferenc kihagyta a Téli Dobó Bajnokságot, mert edzője szerint egyáltalán nem tudtak dobni, olyan mélyen fekszik a pálya és mindig víz ált rajta.

EYOF helyezett kalapácsvetőnk, Varga Donát megint nagyot fejlődött, fölényesen nyerte a februári bajnokságot és eredménye már 4 méterrel jobb az elvárt tudásszintnél.

A lányok 60 m-es döntőjét nagy fölénnyel és jó eredménnyel nyerte Farkas Petra, aki a 2015-ös EYOF-on távolugrásban képviselte hazánkat. Eredménye arra utal, hogy nagyon felgyorsult, amiből még igazán jó távol eredményt nem tudott elérni. Furulyás Lili sajnos kiugrott, de a szezonban elért 7.74 mp-es eredménye biztató a nyárra nézve.  A 200 m-t szoros versenyben Furulyás Lili nyerte Renkó Evelin előtt, a nyáron akár mindketten elérhetik a szintet. Ráadásul Lili gáton is esélyes a kijutásra.

400 m-en nagyon jó eredménnyel nyert Mátó Sára. Ő tavaly Tbilisziben 400 m gáton volt 4. helyezett, de az Ifjúsági EB-re hétpróbában készül, erre nagyon jó ajánlólevél a 1,67 m-es magas és 5,45 m-es távol eredménye valamint az, hogy a fedett pályás összetett bajnokságon az ötpróbát is fölényesen, 3699 ponttal nyerte.

 A középtávfutók közül a Tbiliszi EYOF 2000 m akadály bronzérmese, Pavuk Tíra alkotott maradandót két győzelmével, 1500 m-en és 3000 m-en is jó eredménnyel utasított mindenkit maga mögé. Tíra egy héttel korábban  a hosszabb távon majdnem 9:50 alá került, ami kifejezetten ígéretes a nyári szezon vonatkozásában. A kijutásra esélyes másik akadályfutó, Mógor Boglárka is szépen fejlődött. Szép csatát vívtak a 800-as fehérvári lányok. Budai Boglárka győzött, és nem tűnik elérhetetlennek a szint.

Magasugrásban Kardos Orsolya; rúdugrásban a talán legfiatalabb ifjúsági versenyző, a 2000 december 29-én született Kondrák Réka 3,40 m-el nyert. Magasban a kijutásra talán leginkább esélyes Kriszt Katalin nem tudott indulni, míg ikertestvére, a fedett szezonban nagy egyéni csúcsot (3.60 m) Kriszt Annamária a rúdugrást volt kénytelen hátsérülés miatt kihagyni.

Diszkoszvetésben Takács Dóra 7 méterrel előzte meg vetélytársait, igaz még fejlődnie kell, hogy ebben az évben is utazhasson a grúz fővárosba. Kalapácsvetésben folytatta párharcát Csébi Fruzsina és Németh Zsanett. Ezúttal pár centivel Fruzsina nyert, de akár mindkettő is utazó lehet, ha így folytatják. Nem láthattunk nagy eredményeket gerelyhajításban, igaz a gerelyeseknek természetesen még nagyon kevés dobásra volt lehetőségük. A többpróbára készülő Lór Anna nyerte a számot.

Junior (U20/1997-1998) korcsoport:  Férfi 60 m-en hajlító érzékenység miatt nem indult a tavalyi felnőtt magyar bajnok Szabó Dániel, távollétében Németh Csaba nyert. Igaz, az eredmény alapján még az IAAF nevezési szint is messzinek tűnik. 200 és 400 m-en Győri Árpád nagyon jó eredményekkel győzött, amelyek alapján nem lehetetlen az elvárható tudásszintek közül valamelyiket elérnie.

800 m-en Kovács Marcell végig vezetve, látványos futás után szakította át a képzeletbeli célszalagot. Nagy csatában Süli Richárd nyerte az 1500 m-t, de e számban még nem tűnik közelinek a VB szint.

60 m gáton Szeles Bálint 8.07-el fölényesen nyert. Nem jelentett gondot az ifihez képest megemelt gátmagasság, számára nem elérhetetlen a 13.90-es eredmény. A 400 gátas Varga Dániel február közepén jól futott 400-on, de utána sérülés miatt nem tudott versenyezni.

Magasugrásban Horváth Csaba 2,06 m-rel győzött, de a fedett szezonban ugrott 2,10 m-t is. Jelenleg 6 cm-re van az IAAF által előírt, kifejezetten erős nevezési szint. Rúdugrásban Böndör Dániel 30 cm-rel ugrott nagyobbat a szabadtéri legjobbjánál. Bár az elsőéves junior versenyző még távol van az IAAF által meghatározott aránytalanul erős nevezési szinttől (5.10 m), a bonyhádi fiatalember – ha ezt ő maga is elhiszi – akár ezt a magasságot is átugorhatja a nyáron.

 A fedett szezonban csak távolugrásban versenyzett (és győzött) Pap Kristóf, a hármasugrásban csak a nyáron lép majd pályára. Nagyon felgyorsult, és mindkét távolba ugró versenyszámban kijuthat a Junior VB-re. Ígéretes szezont produkált Fedor Benjamin is.

A dobó versenyzők korosztályukban a hét végén mérettetnek meg, de a Téli Dobó OB-n Halász Bence felnőtt kalapáccsal túljutott a 70 méteren és Schmölcz Márk gerelye is nagyon közel landolt a 70 m-hez, vagyis ez az eredmény már az elvárt tudásszint felett van.

A nők rövidtávfutó sík versenyszámaiban a gátfutók nyertek. Sorok Klaudia a 60 métert, míg a 200 m-et és 400 m-et Szűcs Noémi. Mindkét tehetséges versenyző saját versenyszámában eljuthat Bydgoszczba.  Középtávokon Veisz Adrienn két versenyszámot is nyert, neki 5000-en lehet jó esélye a kijutásra. Az akadályfutó Tóth Lili Anna kihagyta a fedett szezont.

A bajnokságon a távolba ugró versenyszámokból egy kisebb otthoni „baleset” miatt hiányzott Bajnok Eszter, előtte 12.90 m-t ugrott, és elszántan készül a nyárra.  Távolban kétszer is 6 m közelében ugrott Lesti Diána, így elérhetőnek tűnik a 6,20-as (erős) IAAF szint.

Renner Luca a korcsoport egyéni  fedett bajnokságán nyerte a magasugrást, második volt távolugrásban és harmadik helyezett gátfutásban. Korábban már megnyerte a felnőtt és junior ötpróbát. Ezekből az eredményekből reméljük, hogy hétpróbában képviselni fogja majd hazánkat a Junior Világbajnokságon.

Szombaton lesz a nőknek is a Junior Téli Dobó Bajnoksága, ahol a junior korosztály dobó versenyzői is a górcső alá kerülnek. 

 

Lesti Diána ugrása, OB fedett junior-2016.02.28.

Szerző: 
Lengyák György
Linkelt videó (Youtube, Vimeo)
Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.