A Fedettpályás Világbajnokság értékelése

Spiriev Attila MASZ sportigazgató írása

Március 17-20. között zajlott Portlandben a XVI. IAAF Fedettpályás Világbajnokság. A sportág elég hektikus időszaka ellenére egy színvonalas világversenyt láthattunk.

Az eredmények elemzésekor ugyanakkor  megállapítható, hogy jó néhány számban érződött az IAAF által ideiglenesen kitiltott Oroszország klasszis atlétáinak hiánya, illetve az, hogy voltak olyanok, akik bár egyébként szoktak a fedett szezonban indulni, de most vagy az idei nyári olimpia vagy más okok miatt kihagyták a VB-t. A minket leginkább érintő versenyszámokban erős mezőnyök voltak.

Az All-Athletics.com versenyeket rangsoroló listáján a XXI. század IAAF Fedettpályás Világbajnokságainak sorrendje a következő:

Fedett VB  -  pontszám

Budapest 2004 - 48 604  /  Sopot 2014 - 48 365  /  Isztambul 2012 - 48 423

Valencia 2008 - 47 808  /  Doha 2010 - 47 785  /  Portland 2016  - 47 770

Birmingham 2003 - 47 674  /  Moszkva 2006 - 47 339  /  Liszabon 2001 - 46 381

A XVI. Fedettpályás Világbajnokságra 148 ország atlétáit nevezték.  Folytatódott az a tavaly nyári VB-n megfigyelt tendencia, hogy minden korábbinál több, összesen 53 ország atlétái végeztek pontszerző, azaz 1-8. helyen.

A magyar csapat szereplését minden szempontból nagyszerűnek nevezhetjük!

Először is, már a csapat létszáma indokolja az örömöt, hiszen annak ellenére, hogy – az IAAF politikájának részeként felfogható módon – erősebb nevezési szinteket írtak elő a korábbiaknál, az elmúlt évtizedben megszokotthoz képest jelentősen több atlétánk kvalifikálta magát a Fp. VB-re.

Érdemes emlékezni, hogy a 2004-es budapesti VB óta – amikor a rendező ország jogán akár minden számban indíthattunk legalább egy magyar atlétát – nem volt olyan fedett VB, hogy háromnál több magyar atléta indult volna. Most hatan szereztek jogot arra, hogy képviselhessék Magyarországot Portlandben.

Magyar atléta még soha nem nyert bronzéremnél jobbat Fedett VB-n, most Márton Anita révén ezüstéremnek örülhettünk! (Persze nem feledkezünk meg Siska Xénia 1985-ben szerzett aranyáról, de az még nem hivatalos Fedettpályás Világbajnokság, hanem Fedettpályás Világjátákokon volt, amit az IAAF nem tekint sorszámozott Fedett VB-nek.)

A mostani előtt a legutóbbi Fedett VB magyar éremnek 1999-ben örülhettünk.

Szintén 1999 óta nem volt arra példa, hogy kettőnél több magyar atléta az első nyolc között végezzen a Fp. VB-n, sőt 2003-óta egynél több magyar atléta sem került a legjobb nyolc közé. Most három klasszisunk is nyolc közé jutott!

Az éremtáblázaton Magyarország a 19. helyen található, ilyen még soha nem volt a Fp. VB-k történetében.  Az országok pontversenyében Magyarország a 20. helyen végzett. Ennél jobb helyezésünk eddig csak kétszer, legutóbb 1999-ben illetve még egyszer, 1989-ben Budapesten volt.

A Fp. VB-n óriási volt a házigazda Egyesült Államok dominanciája, amit az országok pontversenye is jól tükröz.

Az országok pontversenye élmezőnyének sorrendje:

1. Egyesült Államok - 249 pont  /  2. Etiópia – 56  / 3. Nagy-Britannia - 39

4. Lengyelország – 33  /  5. Jamaica – 32  /  6. Franciaország - 30

7. Németország  - 28  /  Kína – 28  /  9. Csehország – 26  /  Kenya – 26  /  Ukrajna - 26

12. Trinidad és Tobago  - 25  /  13. Új-Zéland – 24  /  14. Görögország - 21

15. Hollandia – 20  /  16. Kanada – 19  /  17. Románia - 17

18. Katar – 16  /  19. Burundi - 15

20. Magyarország - 14 pont  /   Ausztrália - 14

22. Nigéria – 12  /  23. Horvátország – 11  /  24. Olaszország  - 10

25. Spanyolország -  9  /  26. Bahrein – 8  /  Grenada  - 8  /   Marokkó – 8  /   Venezuela -  8

30. Bahamák – 7  /   Barbados  - 7  /   Szerbia  -  7

33. Litvánia – 5  /   Portugália -  5  /   Svájc – 5  /   Svédország - 5 p.

Amint látható, a nyári VB után ismét megelőztünk két olyan atlétikai nagyhatalmat, mint Olaszország és Spanyolország, és nagyon sok más komoly atlétikával rendelkező nemzet sportolóit.

A magyar küldöttség (az atléták mellett Eperjesi László, ifj. Tomhauser István és Zsivoczky Attila edzők) március 12-én vette útját Portland felé, hogy kellő idő legyen az időeltolódáshoz való alkalmazkodáshoz. Az aradi Dobó EK miatt a csapatvezetői szerepet is betöltő tapasztalt fizioterapeuta, Igaz Bálint, egy nappal később csatlakozott a magyar különítményhez.

A magyar csapat teljesítményét egészen kiválónak ítélem, mindhárom nyolcba jutásra esélyes versenyzőnk pontszerző helyen végzett, a tapasztalatszerzési céllal kiküldött fiataljaink nem vallottak szégyent, Márton Anita révén pedig jött az igaz extra, a csodálatos ezüstérem!

Gratulálok atlétáinknak és edzőiknek!

A magyar résztvevők eredményeit a mellékelt táblázat tartalmazza.

A magyar atléták teljesítményének szöveges értékelése a végső helyezésük sorrendjében:

Márton Anita (edző: Eperjesi László): Nehéz jól megfogalmazni, hogy Anita micsoda klasszis produkciót nyújt az elmúlt évek során.  Emlékezzünk, már Zürichben, az Európa-bajnokságon országos csúccsal lett bronzérmes. Tavaly Prágában országos csúccsal lett Fedett EB aranyérmes, majd újfent országos csúccsal lett Pekingben VB-negyedik. És most megint országos csúcsot ért el, amivel a magyar atlétika történetének legfényesebb Fedettpályás VB érmét nyerte meg.

És ehhez még tegyük hozzá, hogy a világversenyeken az utolsó dobásaival rendre javítani tud, bizonyítván fantasztikus küzdeni tudását. Így volt ez most is, amikor az addigi, az ötödik sorozatban dobott, már amúgy is kitűnő 19.08 m-es idénycsúcsán, még tovább tudott srófolni, új országos fedettpályás rekordot felállítva. Néhány percig még vezetett is, de Michelle Carter nagyon beletalált az utolsóba. Anita teljesítményének értékét még tovább növeli, hogy a kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és háromszoros Fp. világbajnok Valerie Adams is a legyőzöttek közé került.

Eperjesi László formábahozó tudása előtt újfent le a kalappal, újra és újra a legjobbkor van csúcsormában kitűnő versenyzője.

Világklasszis atléta, világklasszis edző – és Anita még mindig az élmezőny fiataljai közé tartozik, úgyhogy reméljük, még nagyon sok örömöt okoz a magyar atlétika barátainak!

Újabb óriási gratuláció Márton Anitának és edzőjének, Eperjesi Lászlónak!

Zsivoczky-Farkas Györgyi (edző: Zsivoczky Attila): Györgyi nagyon készült a Fp. VB-re, és nem hiába: kitűnő versenyzéssel, parádés 5. helyezést szerzett magának és a magyar atlétikának!

Új fedett egyéni csúcsot ért el távolugrásban és súlylökésben, beállította azt magasugrásban, és csak 2 századmásodperccel maradt el az idei legjobb 60 m gátas eredményétől. Négy szám után a negyedik helyen állt, amit vélhetően meg is tartott volna, ha nem együtt indítják el a 12 fős mezőnyt 800 méteren. Sajnos a rajt utáni lökdösődésben elég sok időt és energiát veszített, és a nagyot futó amerikai ellenfele végül 5 ponttal megelőzte. De ezen egy csöppet sem szabad bánkódni, a Fp. VB 5. helyezés így is fantasztikus!

A remekül sikerült őszi és téli edzőtáborozások után az is jó volt, hogy még éppen időben sikerült megtudnunk az IAAF-től, hogy Györgyi a tavalyi eredménye alapján meghívást kap Portlandbe, így nem kellett forszírozni az összetett országos bajnokságon az indulást, amikor nem volt 100%-os egészségi állapotban. Az egyéni számokban mutatott produkciója viszont igencsak biztató volt.

A formaidőzítés, csakúgy mint 2013-ban az Universiadén, 2014-ben az EB-n, 2015-ben a Fedett EB-n és a nyári Világbajnokságon, ezúttal is kitűnően sikerült, így joggal reménykedhetünk abban, hogy klasszisunk – edző-férje, Zsivoczky Attila segítségével – a nyáron is kiválóan teljesít majd.

 Baji Balázs (edző: ifj. Tomhauser István): Kiss Dániel (Doha, 2010) után újabb magyar atléta a 60m gátfutás Fp. VB döntőjében – micsoda öröm ezt leírni! „Véletlenül” mindkettőjük edzője ifj. Tomhauser István.

Balázs, élete eddigi legjobb fedett szezonja végén, bizakodva várhatta a portlandi fellépést. Új országos csúcsa (7.55 mp) mellett még kétszer is 7.60-on belül futott.

A VB-n, az előfutamban a második gáton erősen botlott, és bravúr volt, hogy ennek ellenére tovább tudott jutni. A középfutamban kicsit erőlködősnek tűnt a futása, de a táv végén így is feljött a harmadik helyre, amivel teljesítette a nagy célt, bekerült a Fp. VB döntőjébe!

A fináléban négyen olyan időt futottak, ami még nem volt reális Balázs számára, az ötödik helyért volt harcban. Egyetlen századon múlt, hogy az most nem lett meg, de nagy dicséret illeti őt is és edzőjét is az újabb ragyogó siker eléréséért, a Fp. VB 6. helyezésének megszerzéséért!

Úgy látom, hogy Balázs profibb, mint valaha – pedig valaha is profi volt… Nyilvánvalóan jól jött számára, hogy minden energiáját a felkészülésnek szentelheti (befejezte tanulmányait az állatorvosi egyetemen, a gyakorlati vizsgákat pedig az olimpia utánra halasztotta). Az is látszik, hogy az elmúlt évek nemzetközi tapasztalatai átsegítik a pillanatnyi nehézségeken, így volt ez most az előfutamban. Amiben még mindig előre kell lépnie, az a bizonyos 99,5 %-os szabály… De az is jön!

Kerekes Gréta (edző: Karlik Pál): Gréta nyáron hazatért az USA-ból, és ősztől Karlik Pál irányításával kezdte meg a felkészülést. Az együttműködés sikerességét igazolja, hogy nagyot javított az egyéni csúcsán, sőt élete 10 legjobb 60 gátas eredményéből 8-at a 2016-os téli szezonban futott.

Az országos bajnokságon elért 8.18-as nagy egyéni rekordja után Madridban még egy századot sikerült javulnia, de az IAAF által előírt, igen erős 8.14 mp-es szinttől hajszálnyival elmaradt. Bár eredetileg nem tervezték, Gréta még Jablonecben is próbálkozott, jól is futott (8.24), de úgy tűnt, a VB-t csak tévén nézheti. A nevezési határidő utáni napon derült ki, hogy nem volt elég szintet teljesítő gátas hölgy, így a debreceni atlétanő is utazhatott élete első felnőtt világversenyére.

Mivel az előfutamokban egyből a döntőbe kerülésért versenyeztek, reális esély nem volt a továbbjutásra. Kifejezetten jól rajtolt, majd azok a kis technikai problémák köszöntek vissza, amiket „nyugodtabb körülmények között” már jobban el tud kerülni. Eredménye alig marad el a 2016 előtti egyéni csúcsától.

Remélem, hogy Gréta új tapasztalatokkal érkezik haza Portlandből, és még elszántabban folytatja a felkészülést a nyárra.

Kozák Luca (edző: Suba László): A tavalyi Junior Euróba-bajnokságon ezüstérmet nyert, szintén debreceni ifjú reménység sok mindenre gondolt március 11-én délelőtt, de arra biztosan nem, hogy másnap a Fp. VB-n induló magyar csapat tagjaként egy Portland felé tartó repülőn utazik. Lemondások miatt azonban az OB-n Siska Xénia U23-as országos csúcsát megdöntő gátfutónőt is meghívta az IAAF! Bár Luca már megkezdte a felkészülést a nyári szezonra, és nem éppen formábahozó edzéseket végzett, edzőjével közösen úgy döntöttünk, hogy a felbecsülhetetlen tapasztalatszerzés reményében nekivág a nagy kalandnak.

Kijutásának körülményit figyelembe véve kifejezetten elégedett vagyok teljesítményével, és remélem, hogy Luca – aki már többször is bizonyította, hogy nagyszerűen tud teljesíteni az év célversenyein – újabb motivációt kapott a Fp. VB részvétellel.

Nguyen Anasztázia (edző: Szabó Dezső): A nem éppen sikeres amerikai kitérő után Szabó Dezső tavaly ismét remek sprintert faragott tanítványából, aki jól futott a Fedett EB-n, majd 5. helyen végzett az U23 Európa-bajnokságon. Sajnos utóbbi egyúttal a szezon záró eseménye is volt számára, sérülés miatt nem tudta folytatni az idényt.

A mostani fedett versenyeken abban a tudatban szerepelhetett, hogy megvan a Fp. VB szintje, így oda élesíthette a csúcsformát.

Ha ebből a tekintetből értékeljük a portlandi produkcióját, akkor egy kicsit elmaradt a várttól. Ha viszont azt nézzük, hogy egy kellemetlen sérülés után tért újra vissza, akkor azt remélhetjük, hogy a nyáron az „igazi” Nasztit láthatjuk majd!

2016. március 21.  Spiriev Attila

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.