Kezdő atlétáknak fontosabb a gyógytorna, mint a futócipő!

A szűrés és a tudatos korrekció minden szinten feladat

Az atlétikai EYOF keret kétéves gyógytornász szűrésének az a tapasztalata, hogy nem volt olyan gyermek, akinél ne lett volna kisebb - nagyobb defektus, ortopédiai rendellenesség. (A szűrést azoknál a az újonc és serdülőversenyzőknél végeztük el, akik eredményeikkel kiemelkedtek a korosztályukból, ezért a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra esélyesek lehetnek a csapatba kerülésre.)

Amikor a 9 -10 éves korban elkezdnek sportolni a gyermekek, elengedhetetlen és szükséges is, hogy minél hamarabb gyógytornász szűrésen essenek át.  Az urbanizáció, a modernizált világ, az internet térhódítása és kényelmes életmód következtében a gyerekek egyre kevesebbet töltenek a szabadban, a játék közben végzett mozgás minimálisra csökken és így jön létre a mozgásban szegényes életmód. Az iskolai testnevelés órák nem tudják pótolni a kisgyermekkor mozgáshiányát, ezért a felnövekvő ifjúságnál többségében valamilyen ortopédiai rendellenesség alakul ki.

Nem szabad megengedni, hogy a csont-izom rendszer kialakulásának idején, a gyerekek ne mozogjanak rendszeresen. Meg kell találni azt a mozgásformát, amit kedvvel végez a gyermek, és ki kell alakítani a mozgás iránti elemi igényt. Ha ez gyermekkorban nem történik meg, a felnőttkorban már a mozgásszegény életmód szövődményeivel kerülünk szembe. A gerinc az újszülötteknél még egyenes és a természetes görbületei a mozgás során jönnek létre. A gerincoszlop élettani görbületei fontosak, így a gerinc rugalmasabb és egyenletesen viseli a test terheit. A megfelelő erősségű törzs és stabilizáló izomzat elengedhetetlen ahhoz, hogy a testtartás jó legyen.

A másik nagyon gyakran előforduló probléma a boka körül alakul ki. A gyermekek lábboltozata a járás, futkározás során fejlődik, és veszi fel a végleges alakját. Az ép lábboltozat csodálatos szerkezet. A csontok, ízületek, szalagok és izmok tökéletes felépítése, olyan rugalmas és teherbíró szerkezetet hoz létre, amely hordozza a test súlyát, tompítja a járás, futás során keletkező rezgéseket, alkalmazkodik a talaj egyenetlenségeihez. Manapság sajnos a gyerekek több mint 60 százalékánál, az úgynevezett befelé billenő bokával találkozunk.

A különböző sportági akadémiák felvételénél már gyógytornász is véleményt mond a jelentkezőkről és sok esetben eltanácsolják azokat, akik nem megfelelőek. Ez nem lehet cél nálunk, hiszen az jellemző a labdás sportágakra, hogy már az óvodás programokon keresztül elkezdődik a kiválogatás és így azzal találkozunk kisiskolás versenyek alkalmával, hogy a gyermekek nagy része már valamely sportágban le van igazolva.

Amennyiben az terjed el a környezetünkben, hogy az atlétikában a kiválasztás után gyógytornász szűrésre javasoljuk a gyermeket, és senkit nem tanácsolunk el, hanem odafigyelve a betanított gyógytornára arra törekszünk, hogy elsősorban egészségesen fiatallá váljanak és csak másod sorban aktív versenyzővé, megnövekedhet gyermekcsoportos edzéseinkre hozott nebulók száma.  Ugyanis az atlétika olyan sportág, ahol a tudatos mozgásterápia és az edzés jól megférnek egymás mellett, ezért van lehetőségünk az eltanácsolás helyett így, egy biztonságos lehetőséget kínálunk a testkultúra fejlesztéséhez es a versenysporthoz. 

Az atlétika így egy olyan sporttá válik, ahol a versenysportoló magas szintű megelőző és fejlesztő mozgásterápiát kap, a szabadidő sportoló pedig az élmény mellett készséget, egy olyan testtudatos élethez, aminek a segítségével jobban fog boldogulni, a most jellemző túlnyomóan ülő-görnyedő világunkban. 

Tisztelt szakosztályvezetők, edzők!  Nem szabad arra várni, hogy kiemelkedő eredményre felfigyelve a szakreferensek valamely programba, vagy keretbe beválogatják a versenyzőiket és ott majd a szűrésüket, gyógytorna betanításukat megoldja majd a szövetség, hanem az egyesületeknek kell, hogy ez első számú feladata legyen. Minél korábban megkezdődik a korrekció, annál hatékonyabb! Fontosabb egy kezdő versenyzőnek, hogy gyógytornász lássa, mint hogy szeges cipőt vásároljunk neki!

Szombathelyen a Sportiskola atlétika szakágánál  ez úgy működik, hogy a kis csoportos szülőket megkérjük, hogy gyermekeikkel jelentkezzenek be Fodorné Vörös Petra gyógytornásznál szűrésre, aki megfelelő gyógytornára betanítja őket. A serdülő korban a kiemelkedő versenyzők már évente két alkalommal a sportiskola költségén vesznek részt ellenőrzésen, szűrésen.

A Haladás Atlétika Szakosztályhoz átkerülve  ez a program folytatódik. Természetesen nagyon sok oldalági beiskolázás is van, hiszen gyakori, hogy iskolás versenyeken választunk ki gyerekeket, vagy középiskolai, illetve egyetemi tanulmányait kezdi meg Szombathelyen a sportoló, náluk is elsődleges a gyógytornász szűrés.

Kérjük a szakosztályok vezetőit, hogy keressenek a működési területükhöz közel olyan gyógytornászt, aki a MASZ orvosa Dr. Kiss-Polauf Mariann és Szabó Krisztina vezető gyógytornász irányításával ellátja az egyesületen belül a gyógytornászi feladatot.  Ez azért nagyon fontos, hogy az egész országban azonos legyen az atléták szűrése, mert ha később a versenyző valamely keretbe vagy szakági programba bekerül, ugyanazon elvek mentén folytatódik a sportoló ellenőrzése, gyógykezelése és a világversenyekre való sérülésmentes felkészítése.

A testtartás, ízület és izomzat rendbetételével és folyamatos karbantartásával minimálisra csökkenthető későbbiekben is a sérülések száma. Ez fontos kell, hogy legyen minden szakosztályvezető és edző számára.   Lengyák György utánpótlás szakreferens

 

   

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.