Tbiliszire tekintve az ifjúsági OB-ról

Lengyák György up.referens írása

Az 1. Ifjúsági Európa bajnokságra a nevezési határidő július 4-én zárult, ezért az elmúlt hétvégi bajnokság nagyon fontos esemény volt, mivel még lehetett szintet elérni, vagy bizonyítani a jó formát.  Ezért az EB szemüvegén keresztül értékelem a bajnokságot.

A fiú rövidtávfutókat első sorban az emelkedő váltó szempontjából figyeltem. Pisch Milán hozta a várt győzelmet 100 m-en, 200 m-en nagy csatát vívott Martinek Richárd és Baki Barna. 400 m-en Jagodics Dennis 7 tizedet javított egyéni legjobbján, így a váltó mellett esélyes lehet egyéni versenyben is a továbbjutásra. Gátasaink közül Eszes Dani bizonyította jó formáját, érdeklődéssel várom az EB szereplését. Amennyiben döntőbe jut a váltó nélküle (a gátdöntő délelőttjén van a váltó előfutam), akkor azt is erősíteni fogja másnap 200 m-en. Jeremiás Donát a hosszabb gát távon óriási egyéni csúccsal győzött, Bartha Előd a májusi eredményével már szabad utat kapott, ezért lassan gyógyuló sérülése miatt még most sem versenyzett. Edző édesapja szerint már teljesen egészséges.

800-tól 3000 m-ig sajnos még nincs olyan versenyző, aki kivívta volna az EB részvétel jogát. 2000 m akadályon Nagy Dániel könnyen nyert, mert rivális társa Szemerei Levente ezúttal 3000 m síkon indult és szintén győzött. Ők akadályfutásban képviselik hazánkat.A nagyon szép technikával gyalogló Sárossi Bálint egyéni csúcsával igazolta, hogy ott a helye a korosztály európai megmérettetésén.

Magasugrásban 2,05 m-el igazolta tehetségét és jó formáját Pázmándi Dominik és Abdul Kevin Kristóf, utóbbi 3 centimétert javított egyéni csúcsán. A másik magasba ugró versenyszámban Simonváros Csanádnak a 4,40 m is elég volt a győzelemhez, csoporttársa Szamosi András a Gymnasiadéra utazik. A távolba ugró versenyszámokban nem történt szintteljesítés, így a korábbi eredményével Leveleki Bence és Balogh Kristóf az utazó.

Súlylökésben Kovács László ismét 17 fölötti lökésével igazolta tehetségét, hasonlóan, mint diszkoszvetésben Aranyi Ferenc. Kalapácsvetésben örömömre Varga Donát és Czeller Gábor is egyéni csúcsot ért el, bizonyítva, hogy akár mindkettő fiú veheti a selejtezői akadályt az EB-n.

A leányok rövidtávú versenyszámainál szintén az emelkedő váltó az elsődleges. 100 m-en Furulyás Lilit távolugró klubtársa legyőzte, így továbbra is „ül” az az elképzelésünk, ha a váltó nélküle bejut a döntőbe ott már Farkas Petra futja a 100 m-t és Lili a 200 m-t. Petrának az előfutam délutánján lesz reményeink szerint a távol döntő, ugyan úgy, mint Daninak a 110 m gátfutás. Renkó Evelin az első nap a nagy hőségtől nem jól érezte magát, de 200 m-en bizonyította tehetségét magabiztosan nyert, így a váltó 400 méter mellett ő 200-on indul az EB-n. A 400 m-es győztes Király Adél pedig 300 m-en került be a váltóba.100 m gátfutásban meglepetésre Varga Eszter nyert, de az elvárt tudásszintet még nem közelítette meg. 400 m gáton a ranglista vezető Almási Fanni győzött, de ezüstérmes csoporttársa Tóth Rebeka óriásit javítva egyéni csúcsán szintén kiérdemelte, hogy az utazó csapat tagja legyen.

800 m-en Darabos Aliz nagy hajrával megelőzte a ranglista vezető Budai Boglárkát, ezért megérdemli, hogy klubtársa mellett ő is utazhat Tbilisibe. 1500 és 3000 m-en, mint a fiúk hasonló számában, még nincs olyan versenyző aki kivívta volna a részvétel jogát, mert a 3000 m-en a fölényes győztes Pavuk Tira akadályfutásban vezeti az európai korosztályos ranglistát. 2000 m akadályfutásban a már „szintes” Mógor Boglárka győzött, így az előbb említett Pavuk Tirával képviselik Magyarországot a „vizes” hosszútávon.Gyaloglásban Dimanopulosz Daphne „utcahosszal” nyert, így ő is tagja az EB-re utazó keretnek, mert korábbról már meg volt a nevezési szintje.

Magasugrásban a ranglista vezető Kriszt Katalin beállítva egyéni csúcsát nyert, így biztosítva be utazását. A rúdugró program eredményeként két leány is utazhat Tbilisibe. A bajnokságot Klekner Hanga Csenge nyerte. A távolugrás győztese Farkas Patra igazolta jó formáját, örömet szerzett azzal, hogy a második ugrására idei legjobbját teljesítette, ez bíztató az EB selejtezőjére tekintve. Hármasugrásban Lipták Aliz nyert és lesz utazó, de a gyors kislánynak az EB-n feladata lesz még rajtolóként az előfutamban a svédváltót döntőbe segíteni.

Szatló Nóra ismét 15,00 m-et lökött és győzött, bebiztosítva részvételét a kontinens viadalon. Takács Dóra megközelítve idei legjobbját nyerte a diszkoszvetést, ezért lehetőséget kapott, hogy bizonyítson Tbilisiben.   Kalapácsvetésben Németh Zsanett nyert, ő utazik az EB-re, a második helyezett Szabó Anett pedig a Gymnasiadéra. A gerelyhajítást Máté Fanni nyerte Schmölcz Mirtil előtt, de mindkét leánynak már korábban megvolt a EAA nevezési szintje. Formájukat bizonyítva utazhatnak

Említést kell tennem Mátó Sáráról, aki a MEFOB-on hétpróbában megközelítette az elvárt tudásszintet. Bizonyítva jó formáját, második lett a bajnokságon 100 m-es gátfutásban és harmadik helyezést szerzett 200 m-es síkfutásban és távolugrásban. Lengyák György up.referens

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.