Rég nem látott színvonal a Magyar Bajnokságon

Egy-egy bajnokság után felmerül a kérdés: milyen volt az eredmények színvonala?

A különböző versenyek értékelésére a világon ma már leginkább az All-Athletics.com  rangsorolási módszerét alkalmazzák, amely a különböző típusú versenyeket egységes rendszerben, de némileg eltérő módon értékeli. Ami közös, hogy mindegyik kategóriában a verseny pontértéke az indulók aktuális világranglista-helyezését és néhány egyéb mutatót figyelembe vevő ún. „részvételi pontszám” és a versenyen elért eredmények alapján az „eredmény pontszám” összesítése révén alakul ki.

A ranglista 2001 óta értékeli a versenyeket. Ha a verseny összesített pontértékét nézzük, akkor a most lezajlott OB  2001 óta a harmadik legnagyobb pontszámot érte el (146 893 pont). Ebben az évszázadban csak 2002-ben  (147 253 pont) és 2003-ban  (147 031 pont) érdemelt ki nagyobb összesített pontértéket a Magyar Bajnokság.

A teljes képhez tudni kell, hogy akkor a „részvételi pontszám” igen magas volt, főként mert az akkori legjobb atléták közül többen is előkelő helyen álltak a világranglistán (pl. Fazekas Róbert, Annus Adrián, Vaszi Tünde, Györffy Dóra, Szabó Nikolett, Kövágó Zoltán, sőt 2002-ben még Kiss Balázs, Gécsek Tibor, Molnár Krisztina is).

Ha viszont pusztán a magán a bajnokságon elért eredményeket értékelő „eredmény pontszámot” vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy az eredmények tekintetében ebben az évszázadban ez volt a legmagasabb színvonalú Atlétikai Magyar Bajnokság! Míg az immár második helyezett 2002-es OB 146 263 pontot, a 2003-as  pedig 146 061 pontot érdemelt ki, addig a Székesfehérváron rendezett 2017. évi Magyar Bajnokság 146 388 ponttal  a lista élére ugrott.

Hogy ezt értékeljük, el kell mondani, hogy az említetteken kívül 145 ezer pont fölé is csak egyszer, 2004-ben jutott az OB, azóta pedig még 144 ezer pontot is csak egyetlen alkalommal, 2013-ban ért el (144 044).

Fontos megemlíteni, hogy az értékelési módszer ebben a versenytípusban (bizonyos megkötésekkel) összesen 144 eredményt vesz figyelembe, tehát egy meglehetősen átfogó képet mutat a színvonalról.

Mutatkozni látszik, hogy kezdenek felnőtté válni azon korosztályok atlétái, akik az elmúlt évek utánpótlás és szakági programjaiban lehetőségekhez jutottak, és az is, hogy a korábbi évtizedhez képest több felnőtt atléta maradt aktív és eredményes.

Reméljük, hogy a színvonal a következő években tovább tud emelkedni, amihez kell, hogy a mostani fiatal felnőttek tovább fejlődjenek, és őket próbálják majd utolérni a ma még ifjúsági, serdülő, újonc atléták.   2017. június 14.  Spiriev Attila

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.