Sikeres magyar szereplés Belgrádban

Spitiev Attila sportigazgató értékelése - Fedettpályás Európa-bajnokság, Belgrád, 2017. március 3-5.

A 2017. évi Fedettpályás Európa-bajnokságot  Belgrádban rendezték. Összesen 15 magyar atlétát neveztünk, közülük Szűcs Valdó sérülés miatt nem állt rajthoz.

A helyszín közelségét kihasználva minden atlétával saját edzője is elutazhatott, így nem csak a versenyzők, hanem az edzők számára is nemzetközi tapasztalatszerzést tudtunk biztosítani.  Az edzőkön kívül atlétáinkat Kámán Bálint technikai vezető, Dr. Kiss-Polauf Marianna orvos, valamint Igaz Bálint és Szűts Zoltán fizioterapeuta-masszőrök is segítették.

A Fp. EB-n résztvevő 48 országból összesen 26 tudott érmet szerezni, és 36 ország atlétái tudtak az első nyolc közé kerülni. Megállapítható, hogy erős kontinensviadalnak adott otthon Belgrád, ami az All-Athletics.com versenyeket rangsoroló listája alapján is látható.

A Fedettpályás Európa-bajnokságok sorrendje a XXI. században a következő / Fp. EB  -  Pontszám:

Prága 2015 - 46.260  /  Belgrád 2017 - 46.254  /  Párizs 2011 - 46.223  /  Göteborg 2013 - 46.112

Bécs 2002 -  45.894  /  Birmingham 2007 - 45.692  /  Madrid 2005 - 45.689  /  Torino 2009 - 44.957

Magyarország az éremtáblázaton egy arany- és egy bronzéremmel a 10. helyen, az országok pontversenyében a 15. helyen végzett.

* Ennél jobban legutóbb 2000-ben szerepelt Fp. EB-n a magyar csapat.

* Ugyancsak 2000-ben fordult elő legutóbb, hogy magyar atléták egynél több érmet nyertek, akkor is két éremnek örülhettünk, de az két bronz volt.

* Olyan, hogy aranyérem mellett legalább még egy érmünk legyen, 1985-ben volt legutóbb!

* Márton Anita sporttörténelmet írt: győzelmével, kétszeres bajnokként, ő lett a Fp. EB történetének legeredményesebb magyar atlétanője, megelőzvén az egy arany- és egy ezüstérmével eddig élen álló Mátay Andreát.

* Az pedig 1973-ban fordult elő legutóbb, hogy magyar atléta (Major István) megvédte a fp. Európa-bajnoki címét.

A magyar atléták teljesítményének szöveges értékelése a végső helyezésük sorrendjében:

Márton Anita: Amit ő és edzője, Eperjesi László az elmúlt években produkál, egyszerűen fantasztikus! Anita a délelőtti selejtezőben kettővel többet dobott, mint szeretett volna, de harmadik kísérletével a legjobb eredménnyel került a döntőbe. Ott pedig minden dobásával megnyerte volna az Európa-bajnoki címet!. Szinte egy külön versenyt folytatott le, olyan fölénnyel verte a vetélytársait. A tőle megszokott módon ezúttal is az utolsóra dobta a legnagyobbat. És ami Anitára oly’ jellemző: szinte egy kicsit bosszankodott, hogy 5 centivel elmaradt saját fp. országos csúcsától… De persze az öröm nagyobb volt!   Eredménye egyúttal a világ idei legjobbja.  Óriási gratuláció Anitának és Eperjesi Lászlónak!

Zsivoczky-Farkas Györgyi: Egyéni csúcs ötpróbában, közben egyéni csúcs távolugrásban és súlylökésben, csodálatos bronzérem a nyakban – kell ehhez bármit hozzátenni?   Amikor a magasugrás nem úgy sikerült, ahogy Györgyi szerette volna, még jobban felpaprikázódott, és mérgében jól eldobta a súlygolyót, majd a szabadtéri legjobbját is felülmúlta távolugrásban. Edző-férjével, az egykori világklasszis tízpróbázóval, Zsivoczky Attilával különleges párost alkotnak, az utóbbi évek eredménysora erre a tökéletes bizonyíték!

Krizsán Xénia: A jövő óriási ígérete ma már egyértelműen a jelen klasszisa is! Szabó Dezső tanítványa a tavalyi szabadtéri EB 4. helyezését ezúttal egy fedett EB 4. helyezéssel fejelte meg, ráadásul óriási egyéni csúccsal. És közben 60m gáton és magasban is egyéni rekordot döntött. Ez utóbbiban nagy szerepe van Deutsch Péternek is. Xéni nagyszerűen fejlődik, és a jövőben még több örömet okozhat a sportág szerelmeseinek.

Kazi Tamás: Kitűnő formában érkezett Belgrádba, reális esélye volt a kilences döntőbe jutásra. Sajnos ez most nem sikerült. Edzője, K.Szabó Gábor már a verseny estéjén, a helyszínen javában kutatta az okokat. Az egyik talán az, hogy Tamás nem pontosan tartotta be a megbeszélt taktikát. Így is összesítésben a 11. helyen végzett, ami magyar középtávfutótól 2007 óta a legjobb helyezés Fp. EB-n.

Kerekes Gréta: Nagy dolog, hogy két gátfutónőnk is a középdöntőbe került. Gréta ezt alaposan kicentizte, de izgalmak után végül a kvalifikáltak között szerepelt. Karlik Pál versenyzője a középdöntőben tovább javította idei legjobbját, így minden dicséretet megérdemel. Ha sikerül megoldani az első gátig tartó rész problémáját, nagyot fejlődhet, és legközelebb akár döntőt futhat.

Kozák Luca: Egész fiatal kora óta tudjuk, hogy kitűnő versenyzői adottságokkal rendelkezik, és a célversenyeken tudja a legjobbját nyújtani. Most sem volt ez másként, ami egy nagyszerű új U23 országos csúcsot eredményezett az előfutamban. A középdöntőre már nem tudott annyira fókuszálni Suba László tanítványa, de az ott elért idejénél is csak az előfutamban produkált jobban az idén. Luca úgy élhette meg a Fp. EB-t, hogy legközelebb már döntőt akar futni.

Virovecz István: Annak ellenére, hogy nem a csapat legfiatalabbjai közé tartozik (bár még ő is csak 27 éves!), mégis ilyen szintű felnőtt versenyen most debütált Dömötör Balázs távolugrója. Szereplésével nem okozott csalódást, megközelítette idén elért egyéni rekordját, és igazolta a döntést, hogy a nevezési szint elérése nélkül is indítottuk. Remélhetően további motivációt kapott a sikeres folytatáshoz, és azt is, hogy a jövőben megkapja a kellő megbecsülést.

Vindics Balázs: A társaságot fölösleges locsogással nem zargató ifjú középtávfutó is a most debütálok közé tartozott, és az utolsó előfutam végéig úgy tűnt, hogy bejuthat a középdöntőbe. Bár ez Csoma Ferenc atlétájának most még nem sikerült, az összesítésben elért 14. helyezése így is mindenképpen dicséretes, és biztató jövőt ígér.

Schmelcz Vivien Fanni: Nagyon jó fizikális állapotban érkezett az EB-re, amin edzője, Szalma László kérésére nem 60 méteren, hanem távolugrásban indult. Valóban, e számban lehetett volna jobb esélye, de sajnos egyik ugrását sem sikerült rendesen összeraknia.

Sipos János: Nagyon készült, és futásával is igazolta, hogy jó formában volt. Sajnos azonban a 60 méter túl rövid ahhoz, hogy egy elrontott rajtot helyrehozzon, így hiába volt a jó távközi futás, egyetlen századdal lecsúszott a középdöntőről. A két évvel ezelőtti, prágai Fp. EB-hez képest így is nyolc helyezést javított. Edzője Ecseki Dániel.

Bakosi Péter: Az egész fedett szezonban bizonytalanul versenyzett, nyári teljesítményével és kétségtelen tehetségével érdemelte ki az indulást. Bár egész jól melegített, a versenyben gyengén teljesített. Újabb fontos lépéseket kell tenni a profivá váláshoz, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy méltó eredményekre váltsa tehetségét. Bízom benne, hogy megteszi e lépéseket és akkor akár edző-édesapja, Bakosi Béla nyomdokaiba léphet.

Kéri Bianka: Nem az a baj, hogy nem jutott tovább Tóthné Stupián Anikó versenyzője, hanem az, hogy a megbeszélt taktikát nem tartotta be, és ezzel az esélyt is elvette önmagától. De mivel tehetséges és intelligens ifjú atléta, nagyon remélem, hogy ebből is tanul, és hasznosítja a tapasztaltakat. Itt az ideje, hogy jobban bízzon saját magában.

Nguyen Anasztázia: Sajnos betegeskedett a fedett szezonban, és a közvetlen felkészülés során sem volt teljesen egészséges. Az OB-n javuló tendenciát mutatott, ezért indítottuk Belgrádban. Szabó Dezső sprintere a melegítéskor biztatóan mozgott, viszont a versenypályán mutatott futásáról ez nem mondható el. Tisztázni kell, hogy pontosan mi okozza a problémát, mert csak teljesen egészségesen van esélye felvenni a versenyt az európai mezőnnyel.

Baji Balázs: Kiderült, hogy ő is emberből van… Az vesse klasszisunkra az első követ, aki még soha életében nem hibázott! Remélem, hogy az egyetem befejezése után stabilizálódik ifj. Tomhauser István atlétájának a helyzete, és Balázs bizonyosan számos szép sikert fog a jövőben is elérni!

2017. március 5.  Spiriev Attila sportigazgató, csapatvezető

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.