Doha 2019 - szakmai értékelés

A világbajnokság szakmai értékelése

Már a 17. atlétikai világbajnokság megkezdése előtt született egy világcsúcs – soha nem rendeztek még ilyen későn világbajnokságot sportágunkban. Az időpont és a helyszín miatt az IAAF és a szervezők folyamatosan kaptak hideget, meleget. Ebből a helyszínen is mindkettőt meg lehetett tapasztalni – szó szerint. A körülményekhez képest és a kezdeti nehézségeket leszámítva a szervezők mindent megtettek, amit lehetett. A fedettpályás melegítési lehetőség és a légkondicionált stadion az időjárási adottságokat felülírva biztosított értelmezhető körülményeket a stadionban versenyzőknek. Ugyanez nem mondható el az utcai számokban rajthoz állókról. Az éjfélhez közeli rajtidőpontok sem sokat segítettek a hosszútávú versenyekhez legkevésbé ideális időjárási körülményeken. A férfi 50 kilométeres gyaloglás rajtjakor például 32 ºC, 75 százalékos páratartalom és 42 ºC hőérzet fogadta az indulókat 23:30-kor, igazi túlélőversennyé változtatva a világbajnokságot.

Az aktuális világverseny, olimpia stb. után a szervezők regnáló vezetőinek szinte kötelezően a legjobbnak kell kikiáltani az eseményt. Az optimálistól távol álló körülmények ellenére azonban ezt most számokkal is alá lehet támasztani. Az IAAF versenyeket összehasonlító listáján Doha mindkét szempontrendszer szerint az élen végzett. Az átfogóbb képet nyújtó számítás szerint, melyben az összes versenyszámban elért átlagos pontszámot veszik alapul az alábbi sorrend alakult ki:

2019, Doha – 1024.75
2017, London – 1012.84
1999, Sevilla – 1007.98
2015, Peking – 1004.78
2009, Berlin – 1004.55

 

Beigazolódott, ami a világbajnokság előtt is tapasztalható volt: az olimpia közeledtével élesedik a nemzetközi verseny. Az érmekért még nagyobb, még szorosabb a versengés. Ékes példája ennek a férfi súlylökés, ahol minden idők versenyét vívták a nehézatléták. Az 1 centiméteren belül végző Joe Kovacs, Tom Walsh és Ryan Crouser az összesített öt legjobb férfi eredmény közül is elvittek hármat.

 

Atlétikai világverseny kapcsán a részvételi számok mindig elképesztőek, össze sem mérhetők más sportágakkal. A dohai világbajnokságon 206 ország 1772 atlétája állt rajthoz. A 49 versenyszámban 43 ország ért oda a dobogóra – Halász Bence révén köztük van Magyarország is –, míg összesen 68 ország atlétái végeztek az első nyolcban. Talán nincs sok olyan sportág a világon, amiben Bahrein, Grenada, Uganda, vagy épp Venezuela világbajnoki címet, Bosznia Hercegovina, Burkina Faso, vagy épp Namíbia világbajnoki érmet, Barbados, Benin, Brit Virgin-szigetek, Gambia, vagy épp Trinidad és Tobago világbajnoki döntős helyezést tud elérni.

 

Az érem- és helyezési táblázatot vizsgálva sok meglepetés éri az érdeklődőket. Bár Nagy-Britannia – tradícióinak megfelelően – az éremtáblázat elején végzett, a megszerzett 2 arany- és 3 ezüstérem az elmúlt 14 év legrosszabb teljesítménye részükről. Franciaország mindössze 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett. Magyarország olyan atlétikai tradíciókkal rendelkező országokkal zárta a 31. helyen az rangsort – 1 bronzéremmel –, mint Görögország, Olaszország, Spanyolország, vagy a 2014-es, hazai rendezésű Európa-bajnokságra sorait rendező és azóta jó eredményeket elérő Svájc. Szomszédaink közül Ausztria a szerencsésebb szereplők közé sorolható. Férfi diszkoszvetésben és női hétpróbában is bronzérmet szereztek – további döntős helyezésük nem volt –, így legsikeresebb világbajnokságukat zárták. Ezt megelőzően összesen 2 érmet szereztek. Csehország, meglepetésre nem szerzett érmet – ezúttal be kellett érniük 2 ötödik helyezéssel –, míg többi szomszédunktól ez inkább bravúr lett volna, melyet ezúttal nem sikerült elérniük. Az idő eldönti, hogy ezek tendenciák, vagy épp pillanatnyi szerencsés/peches szereplések.

 

Ami a magyar csapatot illeti, összesen 18 fő szerzett indulási jogot az olimpiát megelőző utolsó szabadtéri világbajnokságon, ami bíztató szám a tokiói játékok előtt. A minket is érintő versenyszámokban történt célszám csökkentés ellenére is megközelíthetjük a riói csapatlétszámot.

A dohai világbajnokságra 14 atléta teljesítette az IAAF által meghatározott szinteket, míg további 1+3 atlétánk 2019-es teljesítménye alapján kapott meghívást a versenyre.

 

A magyar csapat létszámának – rajthoz álló atléták – alakulása az elmúlt világbajnokságok tükrében:

2013, Moszkva – 11 atléta
2015, Peking – 12 atléta
2017, London – 16 atléta
2019, Doha – 16 atléta

 

Ami a létszám növekedése mellett bizakodásra ad okot, az a csapat átlagéletkora. Minimálisan csúszik 26 év fölé – medián 25, szórás 4.62 –, mely sportágunkban fiatalnak számít és különösképp bíztató a 2023-as budapesti világbajnokságra nézve. A rangidős férfi és női atlétánk nélkül ugyanez az érték a 25 évet sem éri el.

Az elért eredmények egyéni értékelése:

 

Halász Bence

3. kalapácsvetés   78.18m – selejtező 76.90m Q

egyesület: Szombathelyi Dobó SE

edzők: Németh László, Németh Zsolt

A Szombathelyi Dobó SE korosztályos címekkel maximálisan ellátott kalapácsvetője már a tavalyi berlini Európa-bajnokságon beköszönt a felnőttek mezőnyébe, mely helyét világbajnoki érmével végérvényesen megerősített a versenyszámhoz mérten szemtelenül fiatal kora ellenére. Még rengeteg örömet fog szerezni a magyar szurkolóknak.

 

Márton Anita

5. súlylökés   18.86m – selejtező 18.44m Q

egyesület: Békéscsabai AC

edző: Eperjesi László id.

A magyar atlétika első és eddigi egyetlen felnőtt világbajnoka a glasgowi fedettpályás Európa-bajnokságon bronzéremmel tért vissza sérüléséből. Ezt követően a szabadtéri szezon a tervezettnél kicsit nehézkesebben ment, de Európa-válogatottként szabadtéri legjobbjával hangolt a világbajnokságra. Az előzetes világranglistán elfoglalt pozíciójához képest jelentőset lépett előre 5. helyezésével. Kiváló sportolói kvalitását jelzi, hogy nem volt elégedett. Remélem ebből kellő energiát és motivációt merít a 2020-as felkészülésre.

 

Rivasz-Tóth Norbert

9. gerelyhajítás   79.73m – selejtező 83.42m (NR)

egyesület: Szolnoki MÁV SE

edző: Varga Lőrinc

Norbi azon három atlétánk között volt, akinek meghívását az IAAF rendkívül körülményesen intézte. Egészen szeptember 20-ig kellett várni a hivatalos meghívásra, ami nem könnyítette meg a felkészülés utolsó szakaszának nyugodt körülmények közötti elvégzését. Mindenki tudhatta, láthatta: Varga Lőrinc tanítványa elképesztő formába lendült a világbajnokságot megelőző időszakra. Nemcsak stabilizálta 80 méter feletti formáját, de egyre magabiztosabban, egyre messzebb hajította a szert a lélektani határtól. Mivel a Szuper Liga Döntőig nem érte el a világbajnokság nevezési szintjét a szövetség plusz egy lehetőséget biztosított számára a Budapesti Honvéd SE pályáján megrendezésre került meghívásos versenyen, ahol Norbi addigi legjobbját teljesítette 2019-ben, mely eredménnyel végül meghívásra került a világbajnokságra. Mindennek jó pár ellenfele valószínű nem örült, hiszen selejtezőben elért 83.42 méteres országos csúcsával jelentős skalpokat szerezve a döntőbe került, ahol végül a fantasztikus 9. helyen zárt!

 

Nguyen Anasztázia

12. távolugrás   6.26m – selejtező 6.54m

egyesület: MTK Budapest

edző: Szabó Dezső

Első „főállású” távolugró szezonja meglehetősen jól sikerült. Fedettpályán egyéni csúccsal kvalifikálta magát a glasgowi Európa-bajnokságra, majd a szabadtéri szezon során szinte versenyről versenyre javulva az „esőnapon” rendezett bajnokságon biztosította helyét a világbajnokságra. A selejtezőt, tapasztalatát meghazudtoló módon „hozta”, mely teljesítményét a döntőben sajnos nem tudta megismételni. Teljesítménye ennek ellenére kiváló!

 

Kozák Luca

13. 100m gát   12.87 – előfutam 13.00 Q

egyesület: Debreceni Sportcentrum

edzők: Suba Emese, Suba László id., Suba László ifj.

Luca fantasztikus országos csúccsal örvendeztetett meg minket a fedettpályás Európa-bajnokságon, majd pillanatok múlva mindenkit sokkolt balszerencsés sérülésével. Esetében kapóra jött a késői világbajnokság, nem kellett siettetni visszatérését. A vele dolgozó csapat kiváló, és nem utolsó sorban türelmes munkát végzett, amiért ezúton is jár az elismerés. Példaértékű!

A világbajnokságon magabiztosan, helyen jutott az elődöntőbe, ahol csupán 3 századdal az olimpiai szinttől és 1 századra az egyéni legjobbjától elmaradva – végül idei legjobbjával – 13. helyen zárt.

 

Pars Krisztián

22. kalapácsvetés   73.05

egyesület: Szombathelyi Dobó SE

edző: Németh Zsolt

Olimpiai bajnokunk nem akárhogyan tért vissza. Első versenyén – Tapolcán – csupán 3 centiméterrel maradt el a világbajnoki szinttől. Ennek köszönhetően első körben meghívásra került a világbajnokságra, melyen részvételét sérülései tették kérdésessé. Nagyságát mutatja, hogy fájdalmai ellenére is dobókörbe állt. A világbajnokság után megműtötték, így reményeim szerint panaszmentesen áll neki az olimpiai felkészülésnek.

 

Farkas Petra

23. távolugrás   6.44m

egyesület: Budapesti Honvéd SE

edző: Szenczi László

Az idei U23-as Európa-bajnokság ezüstérmese meglepetésre ugrotta be magát a dohai csapatba, de ha már ott volt tisztességesen helytállt. A mindössze 20 éves atléta hölgy semmi jelét nem mutatta, hogy a csapat legfiatalabb atlétájaként első felnőtt világbajnokságán vett részt. Magabiztosan állt rajthoz és jó eredménnyel hálálta meg a lehetőséget. A későbbiekben rendkívül értékes lehet az itt megszerzett tapasztalat.

 

Gyurátz Réka

23. kalapácsvetés   67.41m

egyesület: Szombathelyi Dobó SE

edzők: Németh László, Németh Zsolt

Idén nemcsak új egyéni csúcsot, hanem vele együtt olimpiai szintet is elért a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője. A felkészülése egészen a céltáborig megfelelően alakult, ami után már idehaza egy ártalmatlannak tűnő szituációban sérülést szenvedett, ami miatt az utolsó edzéseken kénytelenek voltak változtatni. Sajnos ez a vártnál nagyobb visszaesést eredményezett.

 

Kerekes Gréta

25. 100m gát   13.11

egyesület: Debreceni Sportcentrum

edzők: Kiss Dániel, Tomhauser István ifj.

Fedettpályás Európa-bajnoki 5. helyezett gátfutónk, aki a magyar atlétika első Európa Játékok érmét szerezte meglehetősen hosszú szezonon van túl. Szűcs Valdóhoz hasonlóan az első „kieső”, akinél helyen rosszabb idővel is jutottak tovább.

 

Szilágyi Réka

25. gerelyhajítás   56.26m

egyesület: Debreceni Sportcentrum

edző: Andrej Hajnšek

Réka is a késői meghívottak közé tartozik, így a felkészülés utolsó szakasza számára is meglehetősen nehéz volt – különösképp mentálisan. 2019-ben áttörte a 60 méteres határt, és kiváló átlagot produkálva versenyzett, melynek köszönhetően a világbajnoki részvétel is realitássá vált. Világranglistán elfoglalt helye bíztató az olimpia tükrében.

 

Szűcs Valdó

25. 110m gát   13.60

egyesület: Zalaszám-Zalaegerszegi AC

edzők: James Hillier, Kámán Ferenc

Valdó kirobbanó fedettpályás forma után kicsit visszafogottabban kezdte a szabadtéri szezont, de a bajnokságtól kezdődően beindult. Az országos bajnokságon futott nagy egyéni csúcsot és világbajnoki szintet, melyet utána a Szuper Liga döntőn is megközelített. A világbajnokságra kiváló formában, nagy elszántsággal érkezett. Első „kiesőként” csupán ezredeken múlott az elődöntő.

 

Venyercsán Bence

26. 50km gyaloglás   4:45:04

egyesület: Budapesti Honvéd SE

edző: Urbán Ákos dr.

Bence győztesen került ki a túlélő versenyből, már ezért minden elismerést megérdemel! Az ismert körülmények miatt az eredménnyel nem kell foglalkozzunk.

 

Huszák János

28. diszkoszvetés   60.45m

egyesület: FTC

edző: Kővágó Zoltán

Harmadik késői meghívottunk összegyűjtötte a világbajnokság kínálta minden tapasztalatot. Az idei szezonból mindenesetre le kell vonni a következtetéseket és ezek fényében készülni az olimpiára.

 

Wagner-Gyürkés Viktória

37. 3000m akadályfutás   9:52.11

egyesület: Ikarus BSE

edző: Berkovics Imre

Országos csúcs 2000m akadályon, egyéni csúcs 3000m akadályon. Bíztató előjelek a hosszú szezon végén lévő világbajnokság előtt. Viki elmondása alapján számára negatívan hatott a létesítmény nyújtotta versenyzési lehetőség, de valószínű nem „csak” ez volt szuboptimális.

 

Madarász Viktória

39. 20km gyaloglás   1:47:38

egyesület: UTE

edző: Rácz Sándor

A saját hőkamrában történő készülés sem segített teljes mértékben felkészülni a Dohában lévő extrém körülményekre. Venyercsán Bencéhez hasonlóan célba ért, már ezért jár az elismerés.

 

Helebrandt Máté

DNF 50km gyaloglás

egyesület: Nyíregyházi Sportcentrum

edző: Pokrovenszki József

A nyíregyháziak most már világbajnoki 5. helyezett gyaloglója sajnos a világcsúcstartó és regnáló világbajnok Yohann Diniz, vagy épp az aktuális olimpiai bajnok Matej Tóth sorsára jutott, azaz feladni kényszerült az embertelen körülmények között lebonyolított versenyt.

 

Krizsán Xénia

hétpróba

egyesület: MTK Budapest

edző: Szabó Dezső

Sérülés miatt végül nem állt rajthoz.

 

Kácser Zita

3000m akadályfutás

egyesület: Debreceni Sportcentrum

Sérülés és magánéleti problémák miatt végül nem állt rajthoz.

 

 

Kámán Bálint

Sportszakmai igazgató

 

 

 

Fotó: Getty Images

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.