Folytatódik a maratoni őrület, megdőlt a női világcsúcs

Ezúttal Chicagóban íródott történelem

Egy nappal Eliud Kipchoge történelmi, két órán belüli maratoni futása után a szintén kenyai Brigid Kosgei 2 óra 14 perc 4 másodperces eredménnyel nyerte meg a chicagói maratoni női versenyét, és ezzel – több mint egy percet faragva az eddigi rekordon – megjavította a táv női világcsúcsát.

Az eddigi rekordot (2:15:25) 16 évvel ezelőtt futotta a brit Paula Radcliffe a londoni maratonin. Radcliffe – akinek rekordja a leghosszabb ideig tartotta magát a második világháború utáni maratonik történetében – vasárnap a célnál várta Brigid Kosgeit, és az elsők között gratulált neki. A táv nagy részében két férfi iramfutót követő Kosgei nagyon gyors első öt kilométert produkált (15:28), és bár ezt követően valamelyest lassult, minden öt kilométeres etapja 16 percen belül maradt.

A kenyai világklasszis – aki tavaly is a leggyorsabb nő volt a chicagói maratonin – végül 81 másodpercet faragott a 2003 óta élő eddigi rekordból. A 25 éves Kosgei idén már a másodikat nyerte meg a hat legnagyobb maratoni közül; áprilisban ő győzött Londonban is (2:18:20) – és lett a brit főváros versenyének legfiatalabb győztese.

A kizárólag nőkből álló mezőnyben elért világcsúcs továbbra is az ugyancsak kenyai Mary Jepkosgei Keitany nevéhez fűződik: ő 2017-ben Londonban 2:17:01 órával nyert (Radcliffe és most Kosgei férfiakkal együtt versenyezve érte el legjobb eredményét). (nemzetisport.hu / fotó: REUTERS)

 

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.