Szakmai beszámoló – 36. EA Fedettpályás Európa-bajnokság Toruń, 2021

Szemmel láthatóan nem csak a magyar, de az egész európai atléta társadalom tettvággyal telve várta a járványidőszak utáni/közbeni első nagyobb nemzetközi megmérettetést. Ez nem csak a rekord nevezési számokban – 47 ország összesen 709 nevezése –, hanem a kontinensviadalt megelőző versenyeken mutatott teljesítményeken is tetten érhető volt. Már most érezhető volt az olimpiai év teljesítménynövelő hatása. Hogy ne menjünk távolabb Magyarországnál: amióta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség adatbázisa pontozza a fedettpályás országos bajnokságokat, a 2021. évi volt a legerősebb fedettpályás magyar bajnokság.

 

A szintek teljesítésére lehetőséget adó időszakban elért eredményeknek, valamint a meghívásoknak köszönhetően összesen 29 atléta volt hivatalosan nevezhető. Közülük sajnos nem mindenkit tudott rajthoz állni:

  • Bartha-Kéri Bianka és Varga Gréta betegség miatt kényszerült kihagyni a kontinensviadalt
  • Szűcs Valdó sérülés miatt nem állhatott rajthoz
  • Haufe Rajmund és Kovács Marcell tartalékként voltak benevezve – egy versenyszámban maximum három szintes atléta indulhatott egy országból
  • Márton Anita a versenyt megelőzően adott életet első gyermekének
  • Sorok Klaudia és Szabó Dániel 2020-ban teljesítették a szinteket – Klaudiát versenyszám váltás, Dánielt sérülés akadályozta meg a teljesítmény 2021-es megismétlésében

 

A ténylegesen kiutazott és rajthoz állt csapatlétszám végül 21 fő lett, mely a Magyarországon rendezett fedettpályás Európa-bajnokságok után a legnépesebb magyar küldöttséget jelenti. Közülük 11-en debütáltak életük első felnőtt világversenyén.

 

A Fedettpályás Európa-bajnokságon részt vett magyar csapat teljesítményének rövid értékelése szakáganként: 

 

Sprint- és gátfutás 

A futószámokra általánosan elmondható, hogy az atléták éltek a meghatározott szintek elérhető mértékével. A 2-2 sprintszámban összesen 6, az 1-1 gátfutó számban összesen 4 magyar atléta állt rajthoz, szinte a csapat felét alkotva ennek köszönhetően. 

A gátfutók folyamatosan döntőkkel kényeztetnek el bennünket az elmúlt években, ez szerencsére idén sem volt másképp – ezúttal Kozák Lucának köszönhetően. A súlyos balesete után a nemzetközi porondra ezen a versenyen visszatérő Baji Balázs a döntőbe jutásért küzdött, ami ismerve a baleset részleteit elképesztő eredmény! A gátfutók mellett Boros Bence vezetésével mozgolódás kezd kialakulni a sprinterek között. Reméljük magával húzza a nála fiatalabbakat, akikkel újra felépülhet egy sikeres 4x100 méteres váltó.

 

Közép- és hosszútávfutás 

A közép- és hosszútávfutók 6 fős delegációja a 2021. évi fedettpályás szezon alatt fedettpályás felnőtt országos csúcsot elérő Szögi István és Wagner-Gyürkés Viktória vezetésével érkezett a kontinensviadalra, akik döntőbe jutásával el is érték a szakág papírformán alapuló célkitűzéseit. Jól mutatja a szakág széles spektrumát, hogy a legidősebb kvalifikált magyar atléta, Kazi Tamás 36, míg a legfiatalabb Varga Gréta fele annyi, 18 éves.

 

Ugrás 

Az ügyességi számokra általánosan nem mondható el ugyanaz, mint a futószámokra. Sőt, egyenesen az ellentéte igaz. Míg futószámokban a fedettpályás Európa-bajnokság betölti szerepét a korosztályos- és felnőtt világversenyek közötti híd megszemélyesítésében, addig ügyességi számokban irreális szintek kerültek meghatározásra, ahol elsősorban a meghívásokban bíztunk – aminek folyamata nem volt pontosan meghatározva az Európai Atlétikai Szövetség által.

 

Végül három ugrónk kapott meghívást, ahol bár a papírforma nem ezt jelezte előre, a „versenyen bármi megtörténhet” elvet szem előtt tartva legalább 1 döntőbe jutásban bíztam. Ez Jankovics Dánielnek sikerült magasugrásban.

 

 

 

Dobás 

Márton Anita eredményessége ez idáig elfedte, hogy fedettpályás felnőtt világversenyre jelenleg és a közeljövőben nem rendelkezünk potenciálisan kvalifikáló súlylökővel.

 

Összetett

Szerencsére nem kellett sokat várni, hogy világversenyen újra két többpróbázó hölgynek szoríthassunk. Zsivoczky-Farkas Györgyi helyét a 9 év kihagyás (!) után 2017-ben visszatérő Nemes Rita vette át. Az eredményességről továbbra is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Krizsán Xénia élete első felnőtt világverseny érmét szerezve harmadik, Nemes Rita hatodik helyen zárta a kontinensviadalt.

 

A Fedettpályás Európa-bajnokságon rajthoz állt magyar atléták teljesítményének rövid szöveges értékelése személyenként (a végső helyezésük sorrendjében): 

 

Krizsán Xénia

  • 3.   ötpróba   4644 pont, PB
  • egyesület: Magyar Testgyakorlók Köre Budapest
  • edző: Szabó Dezső

Xénia rendkívül jó formában versenyzett fedettpályán. Bár kisebb sérüléssel érkezett Lengyelországba, bíztunk benne, hogy versenyben lesz a dobogós helyezések egyikéért. Hogy ezt versenytársaiban is nyomatékosítsa, 8.27 másodperces egyéni csúccsal kezdett 60 méteres gátfutásban. Magasugrásban 1.77 méterrel idei legjobbját produkálta, majd újabb egyéni csúcs következett súlylökésben 14.48 méterrel. Távolugrásban 6.10 méteres eredménnyel megközelítette 2021-ben felállított 6.21 méteres fedettpályás egyéni csúcsát. A négy szám után „csak” az volt a feladat az érem megszerzése érdekében, hogy az osztrák Dadic-ot ne engedje maga elé 800 méteren. Xénia ezt nem is bízta a véletlenre, a záró számot 2:12.49 perces eredménnyel megnyerve szerezte meg első felnőtt világverseny érmét.

 

Nemes Rita

  • 6.   ötpróba   4486 pont
  • egyesület: Diósgyőri Vasgyárak Testgyakorlók Köre Sportegyesület
  • edző: Szabó Dezső

Ahogy a szakági összefoglalóban is jeleztem, a korábbi U20 világbajnoki elődöntős 400-as 9 év kihagyás után tért vissza 2017-ben. Az új versenyszám a kezdetektől fogva szép eredményekkel kecsegtetett, hiszen Rita 2019-ben teljesítette, majd 2020-ban megerősítette a párizsi Európa-bajnokság nevezési szintjét. Mivel a verseny az ismert okok miatt törlésre került, a Fedettpályás Európa-bajnokság lett Rita első felnőtt világversenye, ahol rendkívül magabiztosan versenyezve végül az előkelő 6. helyen zárt! Hölgyek esetében nem illik életkorról beszélni, de a csapat legidősebb újoncának életútja mindenki számára inspiráció és motiváció lehet – különösen azoknak, akik esetleg ideje korán abbahagyták atléta karrierjüket!

 

Szögi István

  • 8.   1500m   3:40.40
  • egyesület: Sportolj Velünk Sportegyesület
  • edző: Tóthné Stupián Anikó

István egészen elképesztő fedettpályás szezonnal érkezett az Európa-bajnokságra. Első versenyén 3:37.55 perces eredménnyel felülmúlta Knipl István majdnem 36 éves fedettpályás országos csúcsát! A bécsi elsőség és csúcsdöntés után magabiztos győzelem következett Ostravában, majd egy rendkívül értékes hatodik hely az erős mezőnyben Liévinben újabb 3:37 perces futással. Az előfutamban bátran versenyezve, sokat vezetve a mezőnyt idővel jutott a döntőbe a leggyorsabb futamból. A küzdelmes döntőben végül a nyolcadik helyen zárt, kiváló szereplés!

 

Jankovics Dániel

  • 8.   magasugrás   2.19
  • egyesület: Magyar Testgyakorlók Köre Budapest
  • edző: Deutsch Péter, Pogány Mihály

A Fedettpályás Magyar Bajnokságon ugrott 2.24 méteres egyéni csúcsa után az európai toplistát figyelembe véve bíztunk Dániel meghívásában a kontinensviadalra. A lehetőséggel maximálisan élt, hiszen tudásszintjét az Európa-bajnokság selejtezőjében is hozva, 2.21 méteres eredménnyel a döntőbe verekedte magát, felülmúlva több, nála jobb eredménnyel rendelkező ugrót.

 

Kozák Luca

  • 8.   60m gát   8.01
  • egyesület: Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.
  • edző: Suba Emese, Suba László id., Suba László ifj.

Az előfutamban magabiztosan, helyen jutott tovább. Az elődöntőben 1 századmásodpercre megközelítette a 2019-es Fedettpályás Európa-bajnokságon felállított országos csúcsát. Míg az akkor a legjobb idővel történő döntőbe jutást eredményezte, addig a jelenlegi 7.98 másodperces eredménnyel idővel jutott tovább a rendkívül sűrű mezőnnyel rendelkező női gátfutás döntőjébe – a döntőt megelőzően a mezőnyből kiemelkedő Visser-en kívüli 7 atléta 2021-es legjobb eredménye egy tizedmásodpercen belül volt. Ennek következtében a döntő bármit hozhatott, melyben Luca egy gyengébb rajt után végül a 8. helyen végzett. Kiegyensúlyozottsága rendkívül bíztató az olimpia felé tekintve!

 

Baji Balázs

  • 10.   60m gát   7.73
  • egyesület: Budapesti Honvéd Sportegyesület
  • edző: Kiss Dániel, Tomhauser István ifj.

Balázs eddig is a magyar atléták, sportolók, szurkolók, hétköznapi emberek példaképe volt. A balesetéből történő visszatérése során mutatott alázata és elhivatottsága által még magasabb kategóriába lépett! Az, hogy az elmúlt évek megpróbáltatásai után reális eséllyel versengett a döntőbe jutásért elképesztő eredmény!

 

Pap Kristóf

  • 10.   távolugrás   7.66
  • egyesület: Ferencvárosi Torna Club
  • edző: Kiss Tibor

A Fedettpályás Országos Bajnokságon mutatott stabil formája is igazolta, hogy helye van az Európa-bajnokságra nevezett atléták között, mely nevezést szerencsére a technikai delegátus el is fogadott. A kínálkozó lehetőséget kihasználva, tudásszintjének megfelelően versenyezve végül a számára előkelő 10. helyen zárt. Az elmúlt időszakban mutatott fegyelemmel kell továbbmenni az úton, mely sok szép eredményt tartogathat.

 

Wagner-Gyürkés Viktória

  • 10.   3000m   9:02.81
  • egyesület: Ikarus Budapest Sport Egyesület
  • edző: Babinyecz József

Szögi Istvánhoz hasonlóan fedettpályás országos csúcsdöntéssel érkezett (vissza) Toruńba – február közepén az Európa-bajnokság helyszínén 8:55.45 perces eredménnyel döntötte meg Ágoston Zita korábbi országos csúcsát. Ezen eredményét az előfutamban kevesebb, mint 3 tizedmásodpercre megközelítve, a futamában történt kizárások után végül helyen jutott a döntőbe. Az egy nappal később rendezett finálé szemmel láthatóan nem esett jól neki, de becsülettel küzdve végül a 10. helyen zárt. Ha egészséges tud maradni, bármire képes lehet 3000 méteres akadályfutásban.

 

Lesti Diana

  • 16.   távolugrás   6.18
  • egyesület: Tatabányai Sport Club
  • edző: Dömötör Balázs

Kissé kalandos úton, de végül meghívásra került a fedettpályás szezonban rendkívül stabilan versenyző távolugró. A selejtezőben a mezőny több tagja megtáltosodott és idei, vagy egyéni legjobbját teljesítette. Sajnos Diana most nem volt közöttük, így a döntőbe jutás kiharcolása most nem sikerült, de rendkívül hasznos versenytapasztalatot szerzett, amit már a tokiói kvalifikáció felé vezető úton is hasznosítani tud. Reményeim szerint Farkas Petrával és Nguyen Anasztáziával karöltve minél jobb eredmények elérésére sarkallják egymást.

 

Boros Bence

  • 20.   60m   6.69
  • egyesület: Szolnoki MÁV Sportegyesület
  • edző: Ecseki Dániel

Bence a 2021-es fedettpályás szezon alatt stabil 6.60-as futóvá fejlődött. A fedettpályás magyar bajnokságon elért eredményét – mely a 2022. évi fedettpályás világbajnokságra is kvalifikálta – mind az előfutamban, mind az elődöntőben megközelítette. Ez újoncként mindenképp megsüvegelendő! Az egyik legszorgalmasabb sprinterként nem csak a 4x100 méteres váltó alapembere, hanem fejlődésének köszönhetően egyéni versenyszámban is potenciális sikeres versenyzője szakágának!

 

Kerekes Gréta

  • 25.   60m gát   8.21
  • egyesület: Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.
  • edző: Kiss Dániel, Tomhauser István ifj.

Lehet bosszankodni az ezredmásodperceken, de a legutóbbi fedettpályás Európa-bajnokság ötödik helyezettjének nem az elődöntőbe történő kerülésért kell küzdenie – és ezzel Gréta is tisztában van. A többiekhez hasonlóan lehetett volna optimálisabb felkészülése meleg égövi edzőtáborokkal, több külföldi versennyel, de 2021. ilyen lehetőségeket biztosított számára/számukra. A szabadtéri célnak az olimpiai kvalifikáció megerősítésének kell lennie.

 

Vindics Balázs

  • 27.   800m   1:50.40
  • egyesület: Újpesti Torna Egylet
  • edző: Zemen János

A 2020-ban fedettpályás országos csúcsot döntő középtávfutó javuló, 1:47 percen belüli formában érkezett Toruńba. A világranglista helyezésének megerősítése mellett a sikeres olimpiai szereplés érdekében szükséges nagyobb tapasztalatot szereznie a taktikai versenyekben. A Fedettpályás Európa-bajnokságot saját magát hozta több alkalommal nehéz helyzetbe.

 

Szeles Bálint

  • 32.   60m gát   7.97
  • egyesület: Egri Sportiskola Sportegyesület
  • edző: Petrovai József

Bálint évről évre szépen fejlődik, a toruńi már a második felnőtt Európa-bajnoksága volt a fiatal gátas reménységnek. Az eddigi évek munkáját kell tovább vinni a következő lépcsőfok eléréséhez, mely az Európa-bajnoki elődöntő és a világbajnoki kvalifikáció lehet.

 

Kazi Tamás

  • 35.   800m   1:51.85
  • egyesület: Ferencvárosi Torna Club

A csapat rangidőse hatodik fedettpályás Európa-bajnokságán vett részt, ami már önmagában beszédes teljesítmény. A futamában papíron erősebb versenyzőkkel kellett felvenni a versenyt. Ezúttal a papírforma nyert. 

 

Nguyen Anasztázia

  • 36.   60m   7.50
  • egyesület: Magyar Testgyakorlók Köre Budapest
  • edző: Szabó Dezső

Világbajnoki döntős távolugrónk a korábban részletezett kvalifikációs rendszer miatt kénytelen volt beérni a 60 méteres síkfutásban történő indulással.

 

Nádházy Evelin

  • 39.   400m   55.11
  • egyesület: Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club
  • edző: Karakas Józsefné

Az Európa-bajnokságra szemlátomást kipihenve, felfrissülve érkezett. Mind az edzéseken, mind a bemelegítésnél kifejezetten jól mozgott. Ezt a versenyen már nem sikerült teljesítenie. Nem először versenyez felnőtt Európa-bajnokságon, el kéne végre hinnie magáról, hogy igenis oda tartozik. Sőt...

 

Máté Tamás

  • 40.   60m   6.78
  • egyesület: Ferencvárosi Torna Club
  • edző: Karlik Pál

A magyar atlétikába 2017-ben berobbant sprinter hosszan tartó sérülései után végre egészségesen tudott készülni. Ez meg is látszik számos egyéni csúcsán. Bár tavalyi 400 méteres debütálása óta minden sprintszámban bevethető, az Európa-bajnokságon a legrövidebb távot választották edzőjével, melyen megközelítette egyéni csúcsát. Megítélésem szerint ez volt a helyes döntés szabadtéren a 200 métert szem előtt tartva.

 

Pápai Márton

  • 40.   1500m   3:45.63
  • egyesület: Gödöllői Egyetemi Atlétikai Club
  • edző: Kovács Gábor

A kitartás és az alázat mintaképe. Elszántsága első felnőtt Európa-bajnoki részvételét eredményezte. Reményeim szerint a kontinensviadalon szerzett élményei az eddig végzett kiváló munka továbbvitelére motiválják. Ezzel az előttünk álló években jobbnál jobb eredményekre sarkallhatják egymást férfi középtávfutóink.

 

Kiss Gergő Xavér

  • 45.   1500m   3:47.96
  • egyesület: Sportolj Velünk Sportegyesület
  • edző: Tóthné Stupián Anikó

A fedettpályás felkészülés során két komoly küzdelemből is győztesként jött ki: elhúzódó betegségéből felépült és az ennek következtében lerövidült felkészülési időszaka ellenére beverekedte magát az Európa-bajnoki csapatba. A körülmények ismeretében a részvétele, ami igazán számít, nem az elért eredménye.

 

Huller Dániel

  • 47.   400m   48.52
  • egyesület: Városi Sportegyesület Dunakeszi
  • edző: Maracskó Pál, Orosz Ákos

Délelőtt 10:32-kor még sose futott ilyen gyorsan a dunakesziek gátfutója! Bár Dani habitusát ismerve minden egyes versenyt meg akar nyerni, ahol rajthoz áll, bízom benne, hogy pozitív tapasztalatokkal gazdagodott Toruńban – a csapat második legfiatalabb tagjaként.

 

Illovszky Dominik

  • 48.   60m   6.80
  • egyesület: Budapesti Honvéd Sportegyesület
  • edző: Németh Roland

A csapat legfiatalabb tagja ezen állítást meghazudtolva állta a sarat futamában, ahol két kiugrás után, megőrizve hideg vérét megközelítette idei legjobb eredményét. Ha továbbra is sérülésmentesen tud készülni garantált további fejlődése.

 

Összességében:

  • 1 bronzérem, 1 hatodik és 3 nyolcadik helyezés
  • összesen 8 darab 1-12. helyezés
  • a Fedettpályás Európa-bajnokságon résztvevő 47 ország között az éremtáblázaton – Horvátországgal és Szlovákiával holtversenyben – a 20., a pontversenyben a 19. helyen zártunk

 

Részletes eredmények az 1. számú mellékletben.

 

 

 

 

 

 

Atlétáinkat a következő kísérők segítették a magyar csapat tagjaként Toruńban:

  • Ecseki Dániel – edző, sprint
  • Igaz Bálint – fizioterapeuta
  • Kámán Bálint – csapatvezető
  • Kiss Marianna Dr. – orvos
  • Pogány Mihály – edző, ugrás
  • Suba László – edző, gát
  • Szabó Dezső – edző, összetett
  • Szűts Zoltán – fizioterapeuta
  • Tomhaser István ifj. – edző, gát
  • Zemen János – edző, középtáv

Ezúton is hálásan köszönöm mind a felkészítésben, mind a helyszínen segédkező sportszakemberek áldozatos munkáját!

 

 

Kámán Bálint

sportszakmai igazgató

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.