Az atlétikai élet megújul Debrecenben

A közelmúltban megrendezett fedett és szabadtéri Európa-bajnokságon jól szerepelt debreceni atléták eredményei, Kerekes Gréta 5. helye, Kozák Luca országos csúcsa, a szabadtéri kontinensbajnokságon a Koroknai-testvérek  400 gátas eredménye, saját nevelésből, helyi versenyeken feltűnve kerültek a magyar atlétika és a sportág nemzetközi élvonalába.

Ezen nemzetközi eredmények is bizonyítják, hogy Debrecen mindig meghatározó szerepet töltött be és tölt be ma is a magyar atlétikában, a 2000-es években három világversenyt rendezett a város: 2001: Ifi vb. (164 ország, közel 2000 akkreditált), 2006: Utcai Futó vb, 2007: U23 Eb.

Ezen eredmények folytatásaként döntött úgy a jelenlegi debreceni városvezetés, valamint a Debreceni Sportcentrum vezetése, hogy a Magyar Atlétikai Szövetséggel közösen felújítják a Gyulai István Atlétikai Stadiont, amely előző évben meg is történt. Ezután következő lépésként úgy döntöttek, hogy újra versenyekkel is megtöltik a stadiont.

A tartalom megtöltését a Sportcentrumra, a HBMAKE-ra és a BABSE-re bízzák, akik az előző években bonyolították le az atlétikai versenyeket.

Ezért döntött úgy a Hajdú Bihar Megyei Atlétikai Közhasznú Egyesület (HBMAKE) és a Bihari Atlétabírók Sportegyesülete (BABSE) a Debreceni Sportcentrum támogatásával, hogy versenybírói továbbképzést szerveznek, amelyet március 1-én és 8-án bonyolítottak le sportcentrumban. A városban közel 300 versenybírót foglalkoztattak korábban a fenti világversenyeken, de az elmúlt években nem nagyon voltak versenyek Debrecenben, így elmaradoztak, és a szabálymódosításokat sem követték.

A megkeresésünkre a magyar atlétika versenybíráskodás „Bölcsei” jöttek Debrecenbe, a továbbképzés megtartására. Gál László a futásokról, ugrásokról, dobásokról, Tölg-Molnár László a gyaloglásról, a titkári és egyéb versenyrendezési tudnivalókról, Rózsa István a versenytechnikai tudnivalók változásairól tartottak előadást, magas szakmai színvonalon, átadva több évtizedes versenyrendezési, szervezési, és versenybírói tapasztalatukat.

A képzés végén a jelenlévők tesztkidolgozásával győződhettek meg róla, hogy jelenleg hol tartanak versenybírói tudásukkal.  Idén Debrecenben kerül megrendezésre az Ifjúsági és Gátfutó Csapatbajnokság (május 4-5.), a már hagyománynak számító Kelet Kupa (május 18-19), a 20. Kovács Gyula Nemzetközi Gyermek Fesztivál, és a szokásos diáksport és Sport XXI. versenyek. E rendezvényeken kovácsolódhat össze ismét a versenybírói csapat. A város vezetésének nem titkolt szándéka, hogy a jövőben felnőtt bajnokságot is megrendezzen.

A képzés végén többen kérdeztek a 2023 vb versenybírói és önkéntesi lehetőségről, a jelenlévők arról tájékoztatták a résztvevőket, hogy a lehetőség adott, addig magas versenybírói tapasztalat szerezhető, nyelvtudás és informatikai jártasság és a sportág elhivatott szeretete kell. A budapesti világbajnokság egész Magyarország világbajnoksága lesz.

Köszönjük a helyi bíróknak a részvételt, a vendég előadóknak a magas szakmai színvonalú előadásokat és önzetlen támogatásukat részvételükkel. A Debreceni Sportcentrumnak pedig, hogy méltó helyszínt és környezetet biztosítottak a továbbképzéshez. Debrecen várja az atlétákat a Gyulai István Atlétikai Stadionba.

Nagy Tibor HBMAKE elnök    -   Benéné Lipcsei Irén BABSE elnök

 

 

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2021 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.