Egy bajnokság háttere

Elnök voltam a Serdűlő Országos Bajnokságon.

Küsmödi Árpád indítóbíróEzt a rövid írást gondolatébresztésnek, vitaanyagnak szánom, remélve azt, hogy aki érdekelt a témában /a szakosztályvezető, a versenybíró, a szövetségi vezető, vagy sportoló/ elmondja a véleményét pró- és kontra és azok alapján az „illetékesek” kijelölhetik: hogy merre tovább??

A MASZ Versenyrendezési Bizottsága minden év elején a versenynaptár megjelenését követően kijelöli a kiemelt versenyek, OB-k versenybíróságának elnökeit, az un. MASZ küldötteket /technikai delegátus/ és a vezető tisztségviselőket.

Az idén szeptemberben megrendezett  Serdülő OB –n a MASZ küldött voltam és a versenybíróság elnöki funkcióra is engem jelölt a bizottság. A rendező Tatabányai SC és én is idejében elkezdhettünk készülni a feladatra. A rendezők részéről , mint már az elmúlt két évben, most is Szöllősi Miklós volt, aki az előkészületeket vezette.

Vele idejekorán felvettem a kapcsolatot, a tervezett időrend elkészítésétől a technikai berendezések bérléséig, beszerzéséig minden részletet megbeszéltünk. Most is, mint mindig a verseny előtt áttanulmányoztam a versenykiírást, a korosztályra előírt szabályokat / ki indulhat, milyen szereket kell használni, milyenek a gátmagasságok, stb./.

ORV 09

A versenyhelyek szabályosságának ellenőrzésével nem volt gond, mert a dobó és ugróhelyek kiépítésénél, mint MASZ küldött segítettem a technikai helyettesnek, Hoffer Józsefnek. A versenybíróság összeállításánál és végig konzultáltam a szervezőkkel, a versenybíróság helyettesével, Csapó Katalinnal. Összességében egy jó hangulatú, jól előkészített versenynek lehettem segítője.

Jelentkeztetők

DE……A verseny első napján mindig a jelentkezés, az egy időben érkező csapatok, a tumultus szokott gondot okozni. Erre is megfelelően készültek fel a rendezők, alig-alig kellett sorba állnia az egyesület képviselőinek. Többévi és szinte minden Lelátó 09 Zegversenyen előforduló tapasztalat alapján felkészültem a jelentkezésekkor várható problémákra.

Előjelzések alapján tudtam, hogy sok benevezett versenyzőnek nem lesz, vagy lejárt az un. regisztrációs kártyája. Az előrejelzésekből tudom, és felkészültem a probléma megjelenésére, hogy szinte lehetetlen az orvosi engedélyek rövid határidős beszerzése.

Mindig előfordul a nevezés feldolgozása során tévedés, ennek fő oka a hiányos rossz nevezés, ill. a feldolgozásra szánt rövid idő. Az előre várható problémák kiküszöbölésének, a verseny lebonyolításának érdekében, úgy döntöttem, hogy eltérek a merev szabályoktól.

A verseny engedély meglétének, érvényességének hiány sem egyértelműen a szakosztály hibája, hiszen most a verseny előtt került kiosztásra több /száz/ verseny engedély. ORV 2009Aki valamilyen elfogadható indokkal megvédte álláspontját, hogy miért nincs érvényes engedélye, annak indulását engedélyeztem. Az indok minden esetben az volt, hogy időben megkértük a hosszabbítást.

Véleményem szerint, mint korábbi szakosztályvezető, ez az esetek többségében igaz is. Segített a rajtlista is, ha felkerült a benevezett sportoló a rajtlistára feltételezhettem /???/ , hogy rendben van az engedélye.

A jelentkeztetés folyamán minden problémás/?/ esetet feljegyeztettem, gondolva arra, hogy döntéseim erőteljes visszhangot fognak kiváltani.

Összességében a nevezés hibás feldolgozásán túl, amit a helyszínen sikerült korrigálni 105 esetben kellett, a fentiek figyelembevételével a szabályoktól eltérő „rugalmas” döntést hoznom.  Döntéseim zömét az igazolások szabálytalansága okozta: 75 %, a hibás nevezés helyrehozatala 15%, egyéb 10 % volt.

Tudom, hogy nem a szabályok szellemében cselekedtem, de több mint 100 rajthoz állást kellett volna megakadályoznom a szabályok merev betartásával. A hibák elkövetőinek személyét: szakosztály, sportoló, vagy a szövetség nem állt és nem is áll módomban kinyomozni.

Évek óta, mi versenybírók és csak mi küzdünk evvel a problémával. Mindezt azért tártam a nyilvánosság elé, hogy végre el kellene gondolkodni a megoldáson. Lehet szabályokat hozni, lehet olyan szabályt hozni, amit képtelenség betartani, lehet felelőtlenül nevezni, lehet felelőtlenül elfogadni a nevezést.  Lehet mereven betartatni a szabályokat, lehet lazán értelmezni azokat.

Egyet nem lehet, hogy ez, az amúgy is rohamosan gyengülő sportágunkat tovább gyengítse! Főleg ez vezetett a szabályok lazább értelmezésében.   Gál László írása

Gál László as MASZ családi napon 09

Fotó: ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2019 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.