Magyar előadó az európai versenybíró képzésben

Közös VDM és célfotóbíró panel a következő négy évben

eaA 2015-2018. évekre a mostanii európai célfotóbíró panel kibővítésével egy közös VDM és célfotóbíró panelt hoz létre az Európai Atlétikai Szövetség. Ennek megvalósításához a jelenlegi tagoknak és az új jelentkezőknek értékeléssel záruló képzést hirdettek meg.

A hazai versenybírói kar és elsődlegesen Dr.Horváth J. Krisztina szaktudásának elismeréseként az EA, a már sok nagy versenyen vezető beosztásban közreműködő  magyar hölgyet kérte fel a március eleji továbbképzés előadásainak megtartására és az új jelentkezők értékelésére.

masz.hu: - Hol és mikor lesz a tanfolyam?

Horváth Krisztina: - A tanfolyamot az idei Fedett pályás Atlétikai Európa-bajnokság helyszínén, Prágában, a versenyt megelőző néhány napban tartják. Így a résztvevőknek lehetőségük nyílik megtekinteni a versenyen használatos modern mérőrendszereket, felszereléseket.

A jelenlegi európai célfotóbíró panel tagjai és az új jelentkezők is VDM képzésben részesülnek. Az új jelentkezőknek előfeltétel, hogy az adott országban országos minősítésű bíróként és célfotóbíróként működjenek. Számukra ismertetésre kerül, hogy mi is egy nemzetközi célfotóbíró feladata, továbbá a célfotó értékelés szempontjai.

- Mit takar a VDM rövidítés?-  A távolba ugrásoknál hivatalos mérőrendszerként videó távolságmérő berendezést (Video Distance Measurement/VDM) használnak a magasabb szintű versenyeken. Két, a pályán kívül elhelyezett, speciálisan kalibrált kamera által a leérkező helyről képsorozat készül. A rendszer által előállított végső képen egy kurzor vonal mozgatásával (hasonlóan a célfotó értékeléséhez) pontosan megállapítható a versenyző bármely testrésze által a leérkező helyen hagyott nyom elugró vonalhoz legközelebbi éle.

Gyulai memorial2013 mlobfed jun ifi2013 ml

- Mi lesz az előadások témája?- Az Európai Atlétikai Szövetség a tanfolyam célfotót érintő részére kért fel: oktatásra és az új jelentkezők értékelésére. Nemzetközi célfotó értékelő bíróként először a 2006-os moszkvai fedett pályás VB-n dolgoztam, miután a 2004-es budapesti VB-n hazai célfotóbíró voltam. 

Akkor még az IAAF korábbi gyakorlata élt, miszerint az előző világverseny nemzeti célfotóbíróját jelölték ki a következő verseny nemzetközi bírójának. Ezt követően a 2007-ben, majd 2011-ben négy évre kinevezett IAAF nemzetközi célfotóbíró panel tagjaként, valamint a 2011-ben négy évre kinevezett európai célfotóbíró panel tagjaként számos európai és világversenyen vehettem részt.

Az ezeken a versenyeken szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani a tanfolyam résztvevőivel. Az új jelentkezők értékelésekor a fő szempont az lesz, hogy szoros, érdekes célba érkezések célfotó képeit milyen gyorsan és pontosan tudják leolvasni. (hkr/ml)    

EA tanfolyam, Prága

Horvth Krisztina szenior eb2014 ml

foto: ML

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.