Hírek itthonról

„Szeretném én megszerezni hazánk első szabadtéri atlétikai világbajnoki címét”

Halász Bence 12 évesen ismerkedett meg a kalapácsvetéssel, és mindössze három edzés elég volt neki, hogy rájöjjön, ez az a sport, amit neki találtak ki. A 23 éves atléta már letette névjegyét a nemzetközi mezőnyben is, ettől azonban még „éhesebbé” vált. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes a tokiói olimpián megcélozná a dobogót, illetve világbajnoki címmel örvendeztetné meg a hazai közönséget a 2023-s budapesti világbajnokságon.

- Kezdjük az elején! Milyen sportágakat űztél korábban, és honnan jött az atlétika?

Elhunyt Tóth Béla

Hetvenöt éves korában elhunyt a kiváló versenyző, edző és pedagógus Tóth Béla, aki hosszútávfutóként öt éven át volt a magyar atlétaválogatott eredményes tagja. A sikeres nemzetközi szereplések mellett, a kor színvonalas hazai mezőnyében kétszer nyert országos bajnoki címet 10 000 méteren, és mezei bajnokságon is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Legjobb eredménye 5000 méteren 13:45, 8 perc – 10 000 méteren 29:05,4 perc volt.

Nem tíz napról szól – interjú Deutsch Péterrel

Milyen folyamat vezetett el a rendezés elnyeréséig?
– 2018 decembere új korszakot nyitott a magyar atlétikában, akkor nyertük el a világbajnokság rendezési jogát, de a siker nem a semmiből jött. Hat évvel azelőtt Spiriev Attila szakmai igazgató vezetésével szakmai váltás történt a sportágban, aminek eredményeképpen egyre nagyobb létszámú és egyre sikeresebb magyar utánpótlás szerepelt a korosztályos világversenyeken. Ennek a nemzedéknek lehet a csúcseseménye a hazai rendezésű világbajnokság.

Elhunyt Horváth Attila

Életének 54. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt a kilencvenes évek kiemelkedő atlétája, Horváth Attila. A világbajnoki, olimpiai és Európa-bajnoki helyezett diszkoszvető, korának világklasszis versenyzőjeként meghatározó képviselője volt a magyar dobóatlétikának. A tokiói VB bronzérme mellett, olimpiai és EB ötödik, VB negyedik helyezés és további rangos, döntős világverseny-teljesítmények fűződnek nevéhez. A sokszoros válogatott atléta két olimpián vett részt.

Versenynaptár tervezet 2021

A mellékletben található a 2021. évi versenynaptár tervezete. A világversenyek halasztása miatt meglehetősen sűrű és izgalmas szezon elé tekintünk. A tervezetben jelentkező, a korábbi időszakhoz képest érdemi változások a következők:

Négy bajnokság a hosszú hétvégén

Elsőként Magyarország 112. Mezeifutó Bajnokságát rendezik meg, újfent Kecskeméten, a már hagyományossá vált helyszínen. A mezei futás, mint műfaj, különlegessége nem pusztán a terep- és időjárási viszonyoktól, hanem a mezőnyt alkotó sportolók sokszínűségéből adódik.

Csere Gáspár és Szabó Tünde a maratoni táv idei bajnokai!

A szigorú higiéniás szabályok betartásával megrendezett 35. Spar Budapest Maratonon, a klasszikus távon elsőként Csere Gáspár, a BEAC futója ért célba és lett magyar bajnok, ideje 2:17:43 óra. Magyar bajnokságot ettől jobb idővel a Vasas színeiben versenyző Rezessy Gergely nyert legutóbb, még 1998-ban, aki akkor 2:15:38 óra alatt teljesítette a távot. Utóbbi klub versenyzőjeként Jenkei Péter ezúttal kénytelen volt megelégedni a második hellyel, ideje 2:20:58 óra lett.

A Maraton bajnokság és a legfiatalabbak összetett versenye következik

A 35. Spar Budapest Maraton keretében kerül idén megrendezésre Magyarország Maraton Bajnoksága. A klasszikusnak számító budapesti pályán feszül egymásnak a félmaraton bajnokság idei első két helyezettje: Csere Gáspár és Jenkei Péter. Utóbbi, a Vasas SC versenyzője, a maratoni távon bajnoki címvédő is egyben, így közöttük izgalmas párharcra lehet számítani a 42 195 méteres verseny során. A hölgyeknél, a címvédő Gyurkó Fanni távollétében, Szabó Tünde mutatkozik egyértelmű esélyesnek, de indul még Virág-Erdélyi Zsófia is, aki szintén jó idővel zárhat.

Csapatban bizonyíthattak az ifjúságiak és a serdülők

A versenyen az U18 korúak, valamint az újoncokkal is kiegészülő serdülőkből álló csapatok mérték össze tudásukat. Az atlétika, bár egyéni sportág, az ember, mint társas lény mégis igényli a közösséghez tartozást, a csapatban való küzdést.

Oldalak

Back to Top

Közösségi oldalaink:
© 2020 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.