Sport XXI. Alap Program

Regionális Gyermek Versenyrendszer  /   Tudnivalók   -   Mellékletek

MASZTalán május lehetett, amikor utoljára hírt adtunk a 2011 novemberében, közösen megálmodott Sport XXI Gyermek versenyrendszer alakulásáról. Azóta sajnos sok idő eltelt úgy, hogy a program csak nagyon lassan alakult, amire egyetlen magyarázatunk lehet, az pedig az időközben fénysebességre kapcsoló Kölyökatlétikai Program, melyet a Kormányzat menet közben elfogadott és már meg is kezdődtek a pedagógus továbbképzések az országban.

A Kölyökatlétika felépítése nagy munkát igényelt, ami mellett a Sport XXI programunk háttérbe szorult.Azonban az Olimpia befejeztével és a Kölyökatlétika pályára állításával újult lendülettel láttunk neki a jelen programunknak, amihez a korábban megalakult munkacsoporttól és döntően Hirt Károlytól és Skoumal Pétertől igen sok és felbecsülhetetlen értékű segítséget kaptam. Köszönöm Nekik ezúttal is.

A program végkifejletéhez ért, ezért most, a már korábban ismertetett, de talán feledésbe merülő részleteket ismét összegezzük.

Szeretném hangsúlyozni, hogy bár igyekeztünk a lehető legtöbb szempontra odafigyelni és körültekintőnek lenni, egy új programot elindítani igen nehéz úgy, hogy mindjárt az indulásnál tökéletes legyen, ezért biztosak vagyunk abban, hogy menet közben sok felmerülő észrevétel kapcsán finomításra szorul majd a rendszer.

A Sport XXI. Alapprogram célja: regionális szinten, egész éven keresztül tartó motívációt és versenylehetőséget biztosítani a gyermek korosztály számára.

Résztvevői: a MASZ szakosztályainak 9-10 (U11) és 11-12 (U13) éves gyermekei

Régiók:

Nyugat-Dunántúli R:    Győr – Vas – Zala megyék Dél-Dunántúli R:    Somogy-Baranya-Tolna megyék Közép-Dunántúli R:    Komárom-Fejér-Veszprém megyék Dél-Alföldi R:        Bács-Csongrád-Békés megyék Észak-Alföldi R:    Jász- Hajdú – Szabolcs megyék Észak-Magyarországi R:  Nógrád-Heves-Borsod megyék Közép-Magyarországi R:  Budapest-Pest megye

Versenyrendszer:Sport XXI. versenyrendszer - 2012/2013. - tervezett időpontok2012        Szeptember  29.    Pálya atlétika                 U 11  /  U13Október       13. v. 20..    Mezei verseny      U 11  /  U13December       1.    Terematlétika                U 11  /  U13

2103        Január         12.    Terematlétika   1.            U 11  /  U13Március        16.    Mezei verseny  1.            U 11  /  U13Május           11.    Pályaverseny   1.            U 11  /  U13Június          15.    Pályaverseny    2.            U 11  /  U13Szeptember  28.    Pályaverseny    3.            U 11  /  U13Október        26.     Mezei verseny 2.            U 11  /  U13December      7.    Terematlétika   2.            U 11  /  U13

•    Tehát az egy év során, a 7 versenyből álló rendszer: 2 x Terem, 2x Mezei és 3 x Pályaversenyt jelent

•    A rendszerben a szakosztályok 8 fős csapatai versenyeznek az év során.•    A csapatok összeállítása szabadon változtatható. (fluktuáció függő)•    Egy szakosztály több csapatot is indíthat.•    Azok a kis szakosztályok, akik nem tudnak egyedül kiállítani egy 8 fős csapatot, összefoghatnak és indulhatnak közös csapattal. (csak olyan szo, melynek nincs önálló csapata) A cél, hogy a    gyerekek versenyezhessenek.•    Minden egyes versenyre nevezni kell. Lehet menet közben új csapatokat is indítani, nevezni, csak értelem szerűen az összesítésben hátrébb fognak végezni, mivel nem lesz meg a 7 versenyből fakadó pontszámuk.

Értékelés: •    Regionális szinten, az év végén, a 7. verseny után.•   Az egyenkénti versenyeken helyezési pontokat gyűjtenek a csapatok. Mindig annyi pontból indul a pontozás, ahány csapat indult a versenyben. Az első helyezett csapat kapja a legmagasabb helyezési pontot.•    A 7 verseny helyezési pontjai összeadódnak.•    Az egyes versenyeken a gyerekek oklevelet és az 1-3. helyezettek érem díjazást kapnak.•    A összesített értékelést követően az 1-3. helyezett csapatok– a pénzügyi keret függvényében – jutalomban részesülnek.

Kicsit bővebben a Pálya atlétikai versenyekről, hiszen ez volt az a versenyforma, amit még nem sikerült megismertetnünk és tudjuk, hogy már izgatottan várják a szakosztályok. Lásd:   1.számú melléklet

A fenti versenyszám kínálat az alábbi megoszlásban kerül majd megrendezésre a két korosztálynál:

Sport XXI. versenyrendszerPályaverseny az U13 korosztály számáraAz éves lebonyolítás rendszere  Lásd:   2. számú melléklet

Sport XXI. versenyrendszerPályaverseny az U11 korosztály számáraKörverseny rendszerAz éves lebonyolítás rendszere  Lásd:  3.számú melléklet

Az egyes versenyszámok részletes leírása a mellékelt word dokumentumokban látható, ami a letölthető/pdf. anyagok közé is fel fog kerülni. Fontosnak tartjuk nyomatékosítani, hogy a versenyszámok összeállításánál, megszerkesztésénél, szabályainak és az értékelési rendszerének kialakításánál messzemenőkig a mozgástanulásra, a koordinációs képességek fejlesztésnek ösztönzésére helyeztük a hangsúlyt, szemben a teljesítmény orientált kondícionális képesség központú képzéssel.

Mint a mellékletben, az U13 éves korosztály értékelési rendszerénél látható, a kiemelkedő tudásszintet nem is értékeli a rendszer pluszban.2013 januárjától tehát elindul az éves, 7 versenyből álló versenyrendszer.

Addig azonban előttünk van még az őszi és téli szezon, ami lehetőséget ad a versenyzésre.2012 – ben rendezünk még egy pálya-, egy mezei , és egy terematlétikai versenyt, ahogy ezt a fenti táblázatban is látni lehet.A három verseny után lezárjuk az évet, a három verseny alapján hirdetünk egy regionális végeredményt, amit szándékaink szerint eszköz jutalmazással díjazunk. (Az új versenyrendszer alkalmaz új eszközöket, melyek jó, ha a hétköznapokban is jelen vannak.)

A regionális pályaversenyeknek hamarosan elkészülnek a hivatalos kiírásai is, de ezen tájékoztató alapján már mindenki tisztán láthatja, hogy mire lehet készülni, mi vár a gyermekekre az év hátralévő időszakában.

VersenyengedélyA Sport XXI. versenyrendszerben való részvétel versenyengedélyhez kötött.

Orvosi igazolásTekintettel az új sport törvényre (3.§, 4. bekezdés) 14 év alatt nem kötelező a sportorvosi engedély, a háziorvosi igazolás is elfogadható.

A jövő hét folyamán vissza fogunk még térni a Sport XXI versenyrendszerre, de addig is jó munkát kívánunk a – remélhetőleg - megújuló szemléletű edzésekhez.  Dornbach Ildikó szakmai igazgató     

Az írás pdf.-ben

Mellékletek:A,  Sport XXI versenyrendszer – Pályaverseny U11B,  Sport XXI versenyrendszer – Pályaverseny U13C,  U11 rotációs táblaD,  U13 Pályaverseny értékelési rendszer

atlétika

Back to Top

Közösségi oldalaink:




© 2024 Magyar Atlétikai Szövetség.
Minden jog fenntartva.